Tankar kring inbrottsskydd för lägenhet

RFID lägenhetslås
Public Domain

Att säkra upp sin bostad mot inbrott är något många förknippar med villaområden, larm och grannsamverkan. Men för den som bor i lägenhet, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt, är det kanske inte lika självklart.

När jag flyttade in valde jag att montera en kåpa över låsvredet för att förhindra inbrott med låsslunga via brevinkastet. Några avråder starkt installation av vredkåpa då man vid en eventuell lägenhetsbrand riskerar att inte komma ut. Därför har jag som policy att enbart stänga kåpan, som jag monterat lite på sniskan, när jag lämnar lägenheten. Dörren har även, som standard, utrustats med dörröga. Ett titthål anser jag är ett krav på alla ytterdörrar.

Ytterdörren saknar tyvärr tillhållarlås, även kallat polislås och överlås, och eftersom det är en ståldörr, dock inte en säkerhetsdörr, vill jag inte själv försöka montera ett lås och riskera att förstöra dörren. Eftersom jag bor i ett hyreshus med loftgång där dörren är väl synlig för grannar och förbipasserande hoppas jag att detta avskräcker.

Balkongdörren saknar lås, likaså samtliga fönster. Eftersom jag inte bor på bottenvåningen kanske det inte är mycket att oroa sig för, men jag vet att detta saknas i samtliga lägenheter i området.

Eftersom jag bor högst upp, vilket egentligen inte säger så mycket då det är få trappor, är jag inte heller lika utsatt för insyn. Endast ytterdörren, ett hallfönster, som är mindre bra placerat, och ett litet badrumsfönster är exponerat, för att komma åt samtliga fönster, samt balkong, krävs stege, eller akrobatiska konster.

Frågan är vad man ytterligare kan göra för att säkra upp sin lägenhet, bör jag installera larm, antingen ett mer heltäckande med rörelsedetektorer eller ett separat larm per dörr/fönster med magnetkontakt, kanske då främst för att väcka mig om någon obehörig öppnar dörren, som jag alltid låser även om jag är hemma.

Hur tänker ni kring säkerhet för lägenheter, både för bostadsrätter och hyresrätter. Har ni tillhållarlås, vredkåpa och säkerhetskedja, kanske till och med lägenhetslarm? Skriv gärna en kommentar med tankar och idéer.

Dela

11 svar på ”Tankar kring inbrottsskydd för lägenhet”

 1. När jag bodde i flerbostadshus monterade jag rörelsedetektorer kopplade till siren inne i lägenheten. Mäklaren som skulle sälja åt oss skrattade åt mig som var så fånig och hade larm i lägenheten.
  Jag skulle dock göra om installationen om jag bosatte mig så igen.
  Chansen att grannarna reagerar är mycket större om det är en vrålande siren inne i min lägenhet. Vissa ”element” drar sig från att bryta sig in i larmade bostäder, andra inte.
  Jag bodde också högst upp vilket ger skydd mot spontaninbrotten och de snabbaste men det är förhållandevis enkelt att ta sig in i lägenheterna oavsett vilken våning de befinner sig på. Från taket och nedåt eller klättra uppåt i skydd av mörkret…

  Elektronisk dörrtitt (kamera i titthålet) så du kan stå på andra ställen än framför dörren och kika är att rekommendera.

  Svara
 2. Kanske en säkerhetsfilm på de fönster som sitter mot loftgången? Försvårar forcering av en fönsterruta men den som verkligen vill kommer in ändå. Förhoppningsvis avbryts försöket då det var för svårt, eller så har du på insidan köpt dig lite mer tid innan vederbörande kommit in i lägenheten.

  Svara
  • Ja, en säkerhetsfilm eller polykarbonatplast. Frågan är om det frostade glaset med struktur redan är förstärkt, eller om man faktiskt bör beställa hem en film. Frågan är var man köper en sådan. Fungerar eBay, eller är kvaliteten för dålig?

   Svara
   • Inte eBay, och våga inte ens säga aliexpres. Företag som jobbar med solfilm har även säkerhetsfilm i sitt sortiment. Välj en film från en respektabel producent, tex 3M.

    Svara
 3. Vanliga Assa cylinderlås dyrkas upp på några minuter av en kunnig tjuv. Om man inte har Assa 2000 utan skyddsplåt, de verkar kunna öppnas med bladmått lika snabbt som med nyckel.
  Tillhållarlåset är det enda jag bryr mig om att låsa när jag går ut. Sök på ’lock picking assa’ på youtube så inser man att cylinderlås inte är så mycket bättre än att låsa med kvastskaft på utsidan.

  Svara
 4. Jag skulle säga såhär. Om man inte har väldigt dyrbara föremål eller vapen i lägenheten så räcker det långt med fysiska skydd, framförallt om man inte bor på markplan.

  I ditt fall så är Swedala inne på ett bra spår. Säkerhetsfilm på fönstren mot loftgången. Eventuellt ett tillhållarlås som du kan låsa när du åker iväg lite längre stunder.

  Ett larm avskräcker inte tjuvar och varken polis eller vaktbolag brukar hinna ut i tid för att gripa någon, det är bara i de fall som det finns en bil precis i närheten av objektet som man hinner fram i tid.

  Det du vill göra är fördröja. Du vill att tjuven ska behöva föra så mycket oväsen att folk i omgivningen reagerar. Det ger större chans till att tjuven ger upp och flyr, eller att signalement kan ges till polis så att de kan gripa tjuven. Oftast brukar polisen ha ganska bra koll på vilka som rör sig runt om i städerna och sysslar med inbrott.

  Som komplement skulle du eventuellt kunna satsa på ett enkelt larm med enbart siren, kopplad till en eller ett par aukustiska glaskrossdetektorer. Då skapas ännu mer oljud som varnar dig och/eller grannar/föbipasserande.

  Svara
 5. Bra råd men jag vill slå ett slag för grannar! ”Grannsamverkan” genom polisen.
  Vi har lite koll vem är borta på semester, sjukhus osv. Känner vi inte någon i trappan frågar vi genast. Släpper inte in någon heller som inte har nyckel och inte är bekant.
  Polisen informerar Grannsamverkan då och då om läget på området.

  Räcker förstås inte men de hus som har Grannsamverkan har inte haft några inbrott på vårt område (Stockholmsförort), enligt Polisen.

  Svara
 6. Vi installerade ett larm som går på alla dörrar och fönster, båda våningarna (bor i hus på landet), problemet är att det är så jäkla hi-tech, med så många inställningar och finesser att vi knappt kan använda det, dessutom käkar kontakterna (de som känner av om ett fönster öppnas) batterier, så det kostar att hålla det i liv. Kontrollpanelen har en miljard inställningar, tack o lov kan den styras via en app, men skulle vi valt om, så skulle det blivit ett betydligt enklare larm.

  Svara
 7. Istället för låskåpa har jag en vinkelplåt som sitter i vägen för att förhindra användning av låsslunga, den sitter fast med ett gäng neodymmangeter och kräver nästan två händer för att flytta på.
  Det finns en massa nätverkskameror som har stöd för rörelsedetektering och raportering via app eller mail, har själv använt D-link. Fungerar ganska bra som larmsystem förutom tillkopplingen, men har man någorlunda fasta rutiner så går det att fixa med inställning för tidsintervall.
  Enda problemet som återstår är att kabeln för Internet är exponerad på utsidan av huset.

  Svara
 8. Låskåpan kallas ”djävulsskåpan” pga risken att man själv inte kommer ut, när det brinner. En pingla, som sitter fast på insidan av dörrhandtaget på ytterdörren ska jag ha, när jag hittar julpyntet. En granne hade inbrott, fast de var hemma, tjuven tog en jacka med plånbok i hallen, utan att de själva hörde det. Jag gav honom en skylt ”Varning för hunden”, de hade visst haft en hund förut. Jag rekommenderade en låsbar brevlåda och en klisterbild med en stor hund på, jag har en schäfer på min låda, just nu är jag ”mellan två hundar”. Jag sover dåligt och hör ibland på nätterna tjuven gå runt huset och leta efter vinterdäck. Väldigt många på mitt område har blivit av med sina vinterdäck under de senaste åren. I vintras hörde jag någon smyga på min uteplats och jag såg honom ta fram en liten ficklampa och lysa på ytterdörren. Ibland har jag hört dörrhandtaget tryckas ner, någon knacka på dörren och t o m ljud från en dyrk i låset. Tjuven har gått runt huset och ryckt upp dörren till ett olåst förråd. Min tomt är inhägnad med staket och grindar. Situationen blev sämre, när de två närmaste polisstationerna lades ner och det blev i princip riskfritt för tjuvarna. Jag har ”tuta på burk” i sängen för att skrämma iväg tjuven vid behov. Jag tänder alltid innebelysningen, när jag lämnar bostaden!

  Svara

Lämna en kommentar