Cancer, flourtandkräm och källkritik

Silence Means Security
Foto: Källa

Sveriges Radio publicerade i morse artikeln Tandläkare vänder sig mot oro för flour, som tar upp ämnet flour, egentligen, flourid, som finns i både tandvårdsprodukter som fluorskölj och tandkräm, samt även i dricksvattnet, som även kloreras, i vissa länder för att stärka emaljen och motverka karies.

Mona Hambraeus skriver att tandläkarna menar att flourtandkräm inte alls är farligt, och att det i själva verket kan påverka tandhälsan negativt. Vad jag reagerar på är att hon tar upp att tandläkarna menar att varningen för cancer är felaktig, men inte underbygger det med fakta. Om det inte finns någon sanning i påståendet måste det givetvis finnas forskning på ämnet. Visserligen kanske forskningen kommer avfärdas som statspropaganda av foliehattarna, men det är en annan sak.

Även om tandläkare har viss medicinsk utbildning betyder inte det att dom är fullfjädrade cancerforskare, så man bör väl i första hand lyssna på en forskare med erfarenhet istället för någon som arbetar på en tandvårdsklinik som sponsras av några av Sveriges största företag som säljer tandvårdsprodukter. Vilken tandkräm rekommenderar din tandläkare egentligen? Sensodyne, Colgate, Pepsodent eller kanske något annat märke? Tänk på det, både du som konsument, men framför allt du som arbetar som journalist. Journalistik utan källkritik är inte okej.

I vissa bloggar och chattrådar på nätet beskrivs fluor i tandkräm och tandvårdsprodukter som skadligt, till exempel som ett cellgift som kan ge cancer. Föräldrar uppmanas skydda sina barn, och använda tandkrämer utan fluor, ofta kallas de ekologiska och med naturliga ingredienser.

Från tandläkarhåll anser man att varningen för cancer är felaktig och att oron är obefogad. Det finns starka vetenskapliga bevis för att tandkräm med fluor förebygger karies, alltså hål i tänderna, hos barn och ungdomar.

År 1917 publicerades boken Diabetic cookery, en diabeteskokbok av Rebecca W. Oppenheimer där man kan läsa om vad en diabetespatient absolut inte får äta, samt vad dom bör äta istället. På sidan 13 kan man läsa att bland annat socker, stärkelse, bröd, kakor, ris och pasta är förbjudet. Mat som vi idag vet innehåller kolhydrater och är blodsockerhöjande. Men läser vi dagens kostråd, i broschyrer från läkemedelsföretag, får vi tips som går direkt mot tidigare rekommendationer. Läkemedelsföretaget säljer mer insulin till diabetespatienterna och ännu fler läkemedel ju sjukare dom blir. Bör man lyssna på den som har ett vinstintresse och vill sälja läkemedel, eller på någon oberoende?

Vad jag vill säga är, att vi tillsammans måste vara uppmärksamma på vilken information vi sprider, och vems intressen vi för vidare. Det handlar dels om ovan beskrivna exempel, men också om information från främmande makt. Allvarstid kräver samhällsanda, vaksamhet och tystnad.

Dela

5 tankar på “Cancer, flourtandkräm och källkritik”

 1. Fluor är säkert bra för tänderna och kanske finns det inget påvisat samband med cancer. Men vad ger det för andra biverkningar??

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-varnar-for-fluor-till-barn/

  När det gäller kostråd så är vi helt i händerna på mat industrin ”Big food” Jag kan rekommendera Lars Berns blogg, när man läst hans inlägg under fliken hälsa får man en helt annan syn på vad vi äter.
  Ett exempel:
  https://anthropocene.live/2016/08/25/industrimaten-ar-inget-annat-an-ett-stort-bedrageri/

 2. Barnen fick en bamses tandborstningskola i serieformat hos folktandvården. Där rekommenderas två cm tandkräm på borsten. Läste det finstilta ,Glaxosmithkline var någon form av sponsor.

  Känns tryggt….

 3. Idiot. 1917 fanns inte insulin till hands för diabetiker, som det finns i dag. 1917 var diabetes i stort sett en dödsdom. Ett sett att dra ut på döden, och samtidigt må så bra som möjligt var att utesluta kolhydrater, så rådet då var helt strålande
  Swedish Prepper, ta på dig din foliehatt och ställ dig i skamvrån. Du borde även byta nick, för du är definitivt inte en förgrundsfigur för preppers, utan du visar med detta inlägg vilken idiot du är.

  Ärligt, i Sverige köper ingen diabetiker sitt insulin utan det är subventionerat och gratis. Din jävla nolla, ta reda på fakta innan du lägger upp inlägg. ALLA läkare och dietister råder diabetiker att minska på kolhydrater och hålla en varierad nyttig kost.

  • Jag skrev inte att en diabetiker inte behöver insulinsprutor. Däremot kan troligtvis mängden insulin minskas om man håller en jämn nivå på blodsockret. Jag är dock inte läkare.

   Att något är subventionerat betyder inte att det är gratis. Det betyder att kostnaden betalas på annat sätt. Läkemedelsbolagen skänker inte mediciner till landstinget.

   Vad folk äter skiter jag fullständigt i. Men man bör för sin egen skull hålla sig till en som inte påverkar sin hälsa negativt. Och om vi kan minska mängden mediciner får vi färre biverkningar, samt att landstinget får mer pengar över till annat.

   Men är man diabetiker ska man givetvis få den mängd insulin man behöver. Vilket kan variera av olika anledningar.

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats tillåter du lagring och användning av cookies. mer information

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.

Stäng