Vad är en Bug-out bag (Uppdaterad med PDF)

Vad är en Bug-out bag?Under natten påbörjade jag en text där jag förklarade vad en Bug-out bag är, varför man bör ha en och i vilket, troligt, scenario man kan tänkas behöva använda en sådan väska. Jag har sedan tidigare skrivit ett inlägg på ämnet, för fyra år sedan, ett inlägg som många läser och som har fått många kommentarer. Jag valde nu att uppdatera informationen och skriva en mer utförlig, om än relativt kort, text tillsammans med en lista med olika förslag på vad en väska bör innehålla.

Ladda ner pdf-filen här

En Bug-out bag (BOB) är en sorts överlevnadsväska, vanligen en större ryggsäck som används för fjällvandring, vars syfte är att ge ägaren möjlighet att klara sig på egen hand i upp till tre dygn. Det finns många anledningar till varför någon skulle vilja äga en BOB, men för många handlar det om en trygghet. Att ha en väska och ha beredskap för att kunna evakuera hemmet när det behövs, oavsett anledning.

Att tvingas lämna sitt hem är för många otänkbart. Det finns många anledningar till att man tvingas lämna sitt hem, inte enbart upplopp och plundring, något som beskrivs som ett troligt scenario vid en samhällskollaps. Vad vi faktiskt vet är att naturkatastrofer, som översvämning och skogsbränder, har tvingat boende, i de områden som drabbats, att evakuera.

Vad man anser sig behöva under tre dygn är högst individuellt. I prepper-kretsar nämns ofta skogen som en potentiell tillflyktsort. Personligen, precis som många andra, tror jag att de allra flesta evakueras till anhöriga, eller tillfälliga boenden som hotell, modulbostäder eller i värsta fall gymnastiksalar. Det är mer troligt att man behöver en yxa i skogen än i svärmors gästrum.

Den som är inriktad på att klara sig själv, exempelvis i skogen, vid en krissituation bör också ha kunskap om sin utrustning och utbildning och erfarenhet inom området. Oavsett årstid. Kunskap om sin utrustning är givetvis något alla behöver ha. Dels för att snabbt kunna omsätta sin kunskap i praktiken när det väl gäller, men också för att kontrollera så att allt faktiskt fungerar. En analogi som alla kan relatera till är hur jobbigt det vore om man någon timme innan gästerna kommer på julafton upptäcker att det nyinköpta köksbordet saknar ett ben.

Oavsett vilket scenario man föreställer sig så har människan fyra grundbehov som måste tillfredsställas. Vi behöver vatten, mat, värme och skydd mot väder och vind. Utgår vi från nämnda grundbehov kan vi anpassa utrustningen efter behov och bekvämlighetsnivå under tidens gång.

Dela

12 svar på ”Vad är en Bug-out bag (Uppdaterad med PDF)”

 1. Tips:

  Vore bra om du hade en FAST dag varje vecka för publicering av nya inlägg
  ex varje söndag, så man kan ha något att se fram emot 🙂

  Svara
  • Kan du sammanställa en lika bra Google docs som du gjorde för krislåda på biltema?olio

   Det finns så många olika saker och som ny är allt överväldigande. Vad som är bra. Hur ofta vatten ska bytas. Vilket av alla 1000 filter som duger. Etc

   Tack för det du gör!

   Svara
 2. Något som jag ska fixa asap, är en låda/fast plats med de viktigaste papperna. Typ passen, USB stick med foto, info om försäkringsnummer, inscannade kopior på viktiga dokument, gammal mobil+ laddare whatever. Så om det nu inte är zombiapokalypsen, men en annan typ av katastrof, så vet man att det är där det finns. Plus en väska med packade kläder i garderoben.

  Anledningen att jag inte har det på samma ställe är att jag uppdaterar den där USBn hela tiden, plus att jag kopierar en hel del av informationen i en anteckningsbok, om det nu inte finns ström.

  Svara
 3. Hej

  en del nämner viktiga dokument vid en eventuell katastrof.
  Vad är det för viktiga dokument ni pratar om och vid en eventuell katastrof, beroende på vilken typ, blir inte de obrukbara då systemet kollapsar?

  Svara
  • Jag skulle knappast säga att systemet i Kanada har kollapsat till följd av branden i Fort McMurray, däremot har många människor mist sina tillhörigheter, vi kunde höra om människor som endast hade kvar kläderna på kroppen. Om man däremot hade haft en väska, en Bug-out bag, med alla tillhörigheter, och dessutom tidigare förberett sig på en eventuell evakuering genom att backa upp bilen på garageuppfarten och fyllt den med nödvändiga saker så hade man haft rätt mycket med sig, även om inte allt får plats. Därför är det viktigt att ta med sig dom dokument som man ogärna vill förlora vid en brand som i det här fallet.

   Svara
 4. mycket lärorikt! jag har just plockat ihop en BOB. den blev tung och jag måste tänka igenom vilka saker som jag kan byta ut. men den fina saken av märket Remington vill jag har kvar! det är en sak som kan komma till användning oavsett hur situationen ser ut!

  Svara

Lämna en kommentar