Har du en konservöppnare?

Soldatens ÄrtsoppaDet är egentligen intressant hur hjärnkontoret sätts igång när man läser böcker. Fler borde läsa, eller åtminstone lyssna, på böcker. Jag förstår inte när jag idag hör kollegor, och förut hörde klasskamrater som inte läst en riktig bok.

Frågan gäller konservöppnare. Nu menar jag inte den klassiska Röda Clara, utan en traditionell öppnare utan rörliga delar. Har du någon i besticklådan, och när använde du sen senast? Nu talar jag alltså inte om den som finns på Victorinox klassiska armékniv, även om alla också borde ha en sådan i byrålådan.

Många ser, utöver torrvaror så som pasta och ris, konserver som  bra att förvara i sitt matförråd eftersom det inte är en kylvara och ofta har lång hållbarhet. Men om man saknar verktyg för att öppna burken får man stå där som ett fån. Förresten, har moderna människor födda på 80- och 90-talen korkskruv hemma, eller är det en bag-in-box-generation?

Huvudkaraktären i bokserien 299 Days av Glen Tate, Grant Matson, har i boken köpt på sig ett mindre lager av konservöppnare och lagt en i varje plastlåda där han förvarar konservburkar. Är inte det ganska smart, att förvara verktyg nära det de ska användas till, då vet man var de finns och slipper rota igenom en hel kökslåda.

Dela

6 svar på ”Har du en konservöppnare?”

 1. Det tog ganska många år från konservburkens födelse tills konservöppnaren dök upp. I början användes kniv och våld för att öppna burkarna.

  Svara
 2. Jag har tre olika typer av konservöppnare. De kommer till nytta då och då eftersom jag använder konserver som
  t ex krossade tomater, tonfisk och ravioli.
  Det har hänt att jag har fått ta till konservöppnaren även på burkar med dra-av-lock då ringen på locket har lossnat när jag har försökt öppna burken.
  Finns en video på youtube som visar hur man kan öppna en konservburk genom att ”slipa” den mot betong.

  Svara
 3. Visst är det bra med en konservöppnare, men som Stefan säger så går det bra att öppna med kniv om man är van. Finns fortfarande många ställen i världen där de flesta aldrig sett en konservöppnare men ändå öppnar konserver varje dag.
  Men det är ju mycket enklare med en öppnare så jag går nog ändå ut och köper några extra 🙂

  Svara

Lämna en kommentar