Välj rätt kläder när du åker kollektivtrafik

Insnöad bilEfter att en lastbil rivit ned en av ledningarna stod spårvagnstrafiken stilla i flera timmar i centrala Göteborg igår. Många stod ute och väntade, kanske i flera timmar, på ersättningsbussar och de ordinarie bussar som var försenade. Oavsett om det är ett problem som detta, eller endast någon centimeter snö, vet vi att kollektivtrafiken inte fungerar under vinterhalvåret.

Efter 20 minuter i minusgrader kände jag att mina skor inte var så varma som jag trodde, det är ovanligt med 10-15 minusgrader i Göteborg, vilket de senaste dagarna blivit vår vardag. Som många andra var jag inte rätt klädd, saknade långkalsonger och fodrade vinterskor. Men jag var långt ifrån värst, en del gick i strumpbyxor och tygskor.

På söndag börjar Västtrafiks nya tidtabeller  att gälla, hållplatser dras in och linjer byts ut och får nya sträckningar. Detta kommer få stora konsekvenser när folk åker till jobbet på måndag, folk ska lära sig hur man tar sig till jobbet med helt nya bussar samtidigt som det är kallt och väderleksrapporten lovar snö.

Men det är inte bara den som åker kollektivtrafik som bör ta på sig varma kläder. De flesta bilister förutsätter att bilen fungerar. Vad händer om bilen skulle gå sönder och man sitter där utan värme vid en skogsväg utan långkalsonger, mössa och halsduk? Överväg att ta med dig en kaffetermos till jobbet, då har du åtminstone något du kan värma dig med.

Hur brukar du göra, tar du med dig kaffe och klär dig i långkalsonger, halsduk och dunjacka eller chansar du och klär dig i strumpbyxor, converse-skor och en tunn jacka? Skriv en kommentar!

Dela

7 svar på ”Välj rätt kläder när du åker kollektivtrafik”

 1. Jag bor ju ute på vischan och kör en gammal bil, så jag är smått paranoid. Minimum att ta med är skyffel och några filtar. Oftast klär jag mig i rejäla vinterkläder, eller tar med något i bagaget att klä på sig om det händer något. En annan aspekt är barn i bilen. Tänker folk på hur man ska göra med sitt/sina barn om man måste lämna bilen i -20? Jag har alltid ett bärsele och bärjacka (en jacka med hål i ryggen för barnets huvud) för att kunna bära vår tvååring om vi måste gå några kilometer.

  Samma sak gäller ju kollektivt. Kör man dessutom fast med buss/bil är det inte säkert att en barnvagn tar sig fram, och ett spädbarn fryser mycket lättare i en vagn än om man bär det nära kroppen.

  Svara
 2. Ibland är jag nog för dåligt klädd men jag brukar även slänga i förstärkningsplagg de riktigt kalla dagarna speciellt när jag vet att jag ska ut på vischan och leverera (jag är lastbilschaffis). I tisdags såg jag 4 lastbilar i diket trots att jag bara åkte på småvägar med lite traffik och det riktiga ovädret kom på onsdagen. Problemet var att dom inte såg var dikeskanten började och höll ut för långt vid möte så det var inte dåliga däck som orsakade det. Långkallsonger, tumvantar och rejäl halsduk var med de dagar då tempen var ner mot -10 plus bra jacka mössa och fliströja så klart men det hade inte räckt hur länge som helst det heller.

  Svara
 3. Det här är ett av de områden där jag har haft lättast att få med mina vuxna barn på. De är – i princip – alltid dåligt klädda. Men börjar förstå vitsen med varma skor, varma jackor, mössa, vantar – eftersom det inte är ovanligt att ett pendeltåg i Sthlm är mycket försenat. Själv har jag börjat bära med mig ”nödkost” också – vatten och nötter. Men om jag skulle ta tåget till Småland nu i jul – ja, då skulle jag nog förbereda mig ännu bättre. Långkalsonger, extra kofta och ett jäkligt gott humör därtill.

  Svara
 4. @Bodis ”Fiskars stora grensåg” 🙂 Hade precis inhandlat en idag som var med på bussen. Underställ, nödkost, underhållning, bivax-cerat. Skulle haft vantar på istället för handskar.

  Svara
 5. Har på mig långkalsonger ner det är någon minusgrad ute men om de närmar sig 10 minus tar jag på mig termobyxor efter som bussen kommer inte alltid här hemma så jag får gå en byt till spårvagnen.
  De är ännu viktningar att vara bra klädd om man ska åka tåg nu efter som de är ganska vanligt att de krånglar i vinterkylan, inte så roligt att sitta i ett tåg som är strömlöst mitt ute i vildmarken långt i från bebyggelse och inga vägar.
  Ska åka båt till Danmark i nästa vecka o funderar på att ha med min handapparat som går på 155 MHz plus marin bandet…

  Svara
 6. I enlighet med kollektivtrafiken i Stockholms planering så medtages alltid de vanliga vinterkläderna till mig och medtrafikanter plus lite extra som strumpor, plastpåsar&tejp, första-hjälpen, litet verktygsset, ficklampa, värmefilt, druvsocker/godis, vatten och en massa annat bra-att-ha-krafs.

  Int kan man lita på att saker och ting går här i Storstaden heller, det var inte alltför många dagar sedan det tog mig 8 timmar att ta mig 6 mil och förseningar på mellan ½ och 1 timme är inte direkt ovanliga.

  Nästa inköp blir en nödladdare till telefonen, helst en som drivs på samma batterier som ficklamporna 🙂

  Svara

Lämna en kommentar