80 000 abonnenter i Stockholm utan ström i måndags

I måndags eftermiddag var det dags, drygt 80 000 av Fortums abonnenter i Stockholmsområdet drabbades alltså av ett strömavbrott som bland annat lamslog delar av tunnelbanan och satte distributionen av fjärrvärme ur spel då undercentralerna var strömlösa.

På Facebook skrev jag ironiskt att det är tur att de drabbade alltid bär med sig en ficklampa som en del av sin dagliga utrustning. Större strömavbrott är, tack och lov, ovanliga i Sverige, men det betyder inte att vi ska känna oss lugna. Det är vinter i Sverige vid den här tiden varje år, även om de flesta trafikanter inte förstått det, och vi måste ha värme i lägenheter och hus för att inte frysa ihjäl. Saknar man dessutom utrustning och kunskap för hur man gör mat utan en elektrisk spis eller mikrovågsugn, ja då går man hungrig.

Jag rekommenderar er att läsa informationen på FEMA:s hemsida Ready.gov, som ett alternativ till MSB och det svenska civilförsvaret. De har en mer ingående beskrivning av vad du bör göra och ha hemma. Kortfattat lyder det såhär: make a plan and be prepared.

Dela

3 svar på ”80 000 abonnenter i Stockholm utan ström i måndags”

  1. Ironiskt att du skrev ironiskt. Eftersom väldigt många har en ficklampa med sig. Nämligen mobilen. Har dom ingen app för att tända lysdioden (som funkar som kamerablixt i vanliga fall) så kan man lysa lite grann med skärmen åtminstone.

    Svara
  2. Har alltid på mig ficklampa av LED typ som har jättebra ljus, vill inte använda mobilen efter som då tömmer man batteriet plus att det är svagt ljus. Tycker att det har varit litet för många el avbrott i Stockholm nu i vinter.
    Det är jo rikets huvudstad men man kunde tro att det var en håla i u-land . 🙂

    Svara

Lämna en kommentar