När laddade du mobilen senast?

ElkontaktMobiltelefonen är en fantastiskt uppfinning som ger oss möjligheten att ringa vem vi vill, när vi vill och bli kontaktade oavsett var vi är i världen, vilken tid på dygnet, förutsatt att den är påslagen. Senast i går träffade jag en av alla ägare till en dyr smartphone med det dyraste abonnemanget, men den var stendöd. Eftersom telefonerna har stora skärmar och alla är inne och pillar på Facebook i tid och otid dräneras batteriet fortare än plånboken en lönehelg.

Följden av en död mobiltelefon i ett samhälle där man är van att alltid kunna nå någon och alltid bli nådd är katastrofal. Inte bara det att man kan missa viktiga samtal, utan också riskerar att inte kunna larma SOS Alarm, 112, vid en nödsituation eftersom telefonen är stendöd.

Jag har en av de billigaste smartphones som finns på marknaden, men standbytiden är en dryg vecka om jag inte rör telefonen. Efter att jag slog på mobil data sjönk standbytiden till två dagar, och det med moderat användning. Eftersom jag är beroende av telefonen, dels för att komma upp på morgonen, men också för att kunna bli nådd, ser jag till att alltid ladda mobiltelefonen om batterimätaren visar under 50 procent. Själv anser jag det vara slöseri och misshandel av batteriet, men vad ska man göra när man inte litar på att siffrorna stämmer?

Det finns olika lösningar på problemet. Dels kan man köpa extra laddare så man har både till bilen, arbetet och hemma. Sen, förutsatt att man inte har Apple iPhone, kan man köpa extra batterier, också kraftfullare batteri med ett annat bakstycke för att maximera tiden ytterligare.

Jag vill till sist tillägga att jag inte anser mig vara beroende av telefonen då jag i dag saknar både internet i mobilen och beroendet till Facebook. Har du också problem med batteritiden, dör telefonen så fort du tagit ur den ur laddaren? Skriv en kommentar och berätta hur du har löst problemet.

Dela

8 svar på ”När laddade du mobilen senast?”

 1. I ett större läge ser jag det inte som ett problem då kraften i mobilstationerna dör förr eller senare. Det visade sig på Gudrun om inte annat. Värre är att inte kunna larma 112 i ett ”normalläge”, det funderar jag på titt som tätt.

  Svara
 2. Som Lars sade så tar batterierna in stryk av att laddas. Det är kanske 10-15 år sedan det var så.
  Det finns nödladdare för 4 AA batterier på Clas i sjön. Laddar allt med USB och fungerar fint.
  Annars har jag mobilen parkerad i laddaren hemma och på jobb. Skaffa en lång tunn USB kabel så kan du arbeta med den vid skrivbordet och samtidigt ladda.

  Svara
 3. Jag har en gammal telefon, alltså ingen smartphone, och dessutom inte abonnemang utan kontantkort… känner mig ofta som den sista människan i Sverige att ha det, till och med min mamma har en smartphone..!
  Men; jag har ett batteri som räcker i en evighet! Eller i alla fall en vecka med, för mig, normal användning. Min man, som har en smartphone, laddar den i tid och otid… Ofta också i bilen…
  Ibland önskar jag att jag hade en smartphone också, ex. när man ska med tåget och vill veta om det går eller inte…Eller när man står i mataffären och inte kommer ihåg ingredienserna till desserten man ville prova på kvällen… Eller som när vi var inlagda på BB i fyra dygn och korsorden tog slut…
  Men oftast så är jag glad för min gamla telefon… den har ju som sagt oftast batteriet laddat i alla fall!

  Svara
 4. Jag rekommenderar ett s.k powerpack, ett fläskigt batteri med usb in-/utgång. De flesta modellerna klarar några laddningar på raken och är inte större än mobilen, så de är enkla att ha med i jackfickan. Mycket mer värt än ett extra specialbatteri som bara passar en enda modell osv.

  Svara
  • Rekommenderar också ett powerpack med usb, har ett på 4000mAh som laddar min fån 1,5 gånger, den funkar dessutom som ficklampa då det sitter en ledlampa på sidan.

   Svara
 5. Har ett power pack i ryggsäcken på 4000 mAH och kan ladda den hemma med två stycken 12V blyackumulator batterier hemma om elen försvinner. Man kan stänga av data trafik i mobilen för att få längre batteri tid.

  Svara
 6. Jag använder själv en iPhone, och har relativt ofta 70%+ på batteriet. Laddar hemma i docka på skrivbordet, med USB-laddare på jobbet och de gånger jag använder bilen har jag laddningsdocka där med. En EDC och absolut en BOB borde väl dock innehålla nån billig liten äldre mobiltelefon med kontantkort, kan nog vara riktigt bra att ha med sig.

  Svara

Lämna en kommentar