Årskrönika: 2014 i backspegeln

Det har nu gått ett antal år sedan det första blogginlägget skrevs. Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att redovisa antalet visningar och besökare 2014, för att vara lite transparent.

2014 var året då Sverige gick till val, två gånger och utlysningen av ett tredje på kort tid var närvarande. Vi har hade också upprepade kränkningar av rikets territorialgräns av främmande makt, både i luften och under vattnet. Dessutom har vi fått se fler strömavbrott, problem med vattenförsörjningen, en stor skogsbrand och svenskarna har fått ett ökat intresse för beredskapsfrågor och försvarspolitik.

Den 26 december var årets mest besökta dag. Totalt 956 besökare och hela 1673 visningar. Trafiken genererades av inlägget Har du sett mitt nya betalkort?

Våren 2014

2014 började med ett svalnande bloggintresse, och första inlägget kom under mars månad. Trafiken till bloggen var trots detta stabil, men minskade något under kommande månader för att under sommaren öka något.

Sommaren

Under juli månad publicerade Svenska Dagbladets nätupplaga en serie artiklar om krisberedskap och prepping, vilket gav trafiken en skjuts uppåt. Under början av augusti utbröt Skogsbranden i västmanland, vilket också ökade min närvaro i sociala medier. I slutet av månaden lanserades också boken Stjärnklart av Lars Wilderäng.

Hösten

Under september hände det lite saker. Stockholmarna vaknade av en hemvärnsövning, vi hade besök av ryska stridsflygplan och Försäkringskassans IT-system var utslaget.

Oktober började med ett omfattande strömavbrott i Svedala, några dagar senare upptäckte man främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård, troligtvis en ubåt. Givetvis genererade detta både aktivitet i sociala medier och antalet besökare växte, till en ny rekordnivå. Några dagar senare sändes dokumentären Kongoveteranerna, som finns att se fram till den 21 januari i år, om ni missat den.

I december råkade man i Finspång sända ut en VMA-signal genom ”hesa fredrik” av misstag. Några dagar senare lanserade Timbro en nyutgåva av trilogin Operation Garbo. Medverkade gjorde bland andra tidigare ÖB Bengt Gustafsson och citatmaskinen Kommendör Göran Frisk. Och på julafton fastnade några stackare i en skidlift i Vemdalen, på grund av någon form av datahaveri.

Sociala Medier

Aktiviteten på Twitter, Facebook och nu också instagram har ökat. Mycket på grund av att det har varit valår, men också därför att försvars- och beredskapsfrågor har varit ett mycket aktuellt ämne under hela 2014.

Den 30 augusti nådde Twitterkontot 1000 följare, och fyra månader senare, den 26 december, hade totalt 1 500 individer valt att följa kontot som i skrivande stund har drygt 1 570 följare.

För ett par dagar sedan nådde vi tillsammans milstolpen 500 följare på Facebook. En plattform som till en början varit underprioriterad, men också är svårare att få folk att följa till följd av att den bygger på att man inte ska vara anonym.

I slutet av juni var det dags att skaffa ett instagram-konto. Mycket enbart på grund av att se vad det egentligen var för plattform. I skrivande stund är det 95 personer som valt att följa med på resan, och förhoppningsvis kommer antalet följare att öka i takt med aktiviteten.

Det har också kommit upp ett fåtal videoklipp på YouTube, i synnerhet olika signaler, däribland VMA och Faran över.

Grafik

Antalet besökare veckovis, vecka 1 – vecka 52 2014.

Visningar vecka 2014
Statistik veckovis 2014

Antalet besökare månadsvis januari – december 2014.

Månadsvis 2014
Statistik månadsvis 2014

Antalet besökare veckovis, vecka 1 2012 – vecka 1 2015.

Besökare 2012-2015
Statistik månadsvis 2012 – Vecka 1, 2015

God fortsättning, och glöm inte packa din krislåda!

Dela

Lämna en kommentar