Cilla Benkö: ”Skaffa er en radioapparat”

Viktigt Meddelande till Allmänheten
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Efter att ha klickat runt på Sveriges Radios hemsida träffade jag på ett Poddradioprogram under kategorin Avgörande ögonblick, med rubriken Viktigt meddelande till allmänheten. Givetvis verkade det intressant och jag började att lyssna.

Programmet inleds med historia, bland annat med Per Albin Hanssons klassiska uttalande, och att vissa blev krigsplacerade på Sveriges Radio. Vi får också lära oss att Sveriges Radio under krigsåren hade förinspelade program som kunde spelas dygnet runt, endast med avbrott för nyhetsrapportering.

I programmet framkommer det att den marksända radion kommer att fungera vid krissituationer, att det inte får bli tyst, och att man har beredskapsplaner och övningar för att förhindra att terrorister eller främmande makt tar kontroll över Sveriges Radio. Frågan är hur bra det egentligen fungerar, med tanke på att det under förra året uppstod flera avbrott på grund av problem med radiosändare och strömavbrott i radiohus runt om i landet.

Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio pratar om att det faktiskt idag finns hushåll där man inte har tillgång till radio, framför allt en batteridriven. Hon uppmanar alla att skaffa sig en radioapparat för att kunna ta emot marksänd radio, och säger att det ligger i MSB:s intresse att gå ut med en kampanj för att få fler att äga en radio.

Om drygt 10 år planerar Sveriges Radio att sluta sända radio på FM-bandet för att gå över till DAB. Om folk idag saknar radioapparater, hur många kommer att äga en fungerande mottagare för DAB år under 2020-talet? Jag har inga planer på att köpa en DAB-mottagare, jag tycker att det nuvarande systemet fungerar, och jag tror inte att en ny teknik kommer att ge mig bättre ljudkvalitet och fler möjligheter, i motsats till televisionen.

Viktiga länkar: Frekvenstabeller,  Hitta rätt radiofrekvens

Och till alla som säger att de saknar information. Kan ni den lokala frekvensen till Sveriges Radio P4 utantill? Skriv ut och tejpa fast en frekvenstabell på varje radiomottagare du äger.

Dela

Lämna en kommentar