Jag har läst Stjärnklart av Lars Wilderäng

Stjärnklart Lars Wilderäng Omslagsbild

Omslagsbild Stjärnklart. Massolit förlag

För några minuter sedan lyssnade jag klart på författaren och, bloggrannen, Lars Wilderängs nyutgivna bok Stjärnklart. Boken är hans tredje, tidigare böcker är Midvintermörker och Midsommargryning, men detta är den första delen i en helt ny serie böcker.

Boken är intressant för den som har Sveriges beredskap som intresse. Boken skildrar ett flertal individers, och några familjers, vardag efter att tekniken slutat fungera. Orsaken till problemen är i dagsläget inte så trolig, men några av de öden som beskrivs, och ageranden som skildras i boken är mycket möjliga om det skulle uppstå driftstörningar i försörjningen av såväl livsmedel som elektricitet och dricksvatten.

En karaktär som jag tror många av bloggläsare kan relatera till är Filip Stenvik som ser Sverige, eller spillrorna, ur en preppers pespektiv. Karaktären är inte perfekt, vilket annars ofta brukar vara fallet, och man kan bara hoppas att vi kan lära oss av hans misstag. Kanske via det internetforum, med ett namn jag så väl känner till,  som han ofta besöker?

I ett scenario som beskrivs i boken skulle troligtvis många svenskar till en början agera som familjen Svensson, och vissa andra karaktärer i boken, där man förlitar sig på att det är den skattefinasierade delen av samhället som har uppgiften att skydda medborgarna, och inte fått information om att det ansvarsprincipen som gäller. Nu tror ytterst få att vi ens kommer att få driftstörningar i vattenförsörjningen, så… Det är i alla fall något vi kan utläsa av MSB:s årliga opinonsundersökning, vilken också nämns i Civilförsvarsförbundets seminarium i almedalen 2014.

Med anledning av det senaste årets skottlossningar i Göteborgsområdet kan man också fundera på om de drabbade områdena blir ett laglöst kaos om ordningsmakten skulle få problem med personalförsörjning, teknik och andra prioriteringar.

Förutom några få inspel från ett enskilt departement och några besök på riksdagshuset utelämnas vår nuvarande, så kallade, beredskap helt från boken. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nämns inte, Försvarsmakten nämns inte, bortsett från ett specialförband och en mening om livgardet i Stockholm. Samtidigt får frivilligorganisationen Civilförsvarsförbundet sig en känga av Stenvik.

Frågan är vad som kommer att hända i uppföljaren, vad som kommer att hända med det som vi anser vara våra grundlagsskyddade rättigheter idag och om och hur ledningen kommer att förändras.

Dela

7 kommentarer tillJag har läst Stjärnklart av Lars Wilderäng

 • Ja, så här gick det för mig när jag hade lyssnat på Stjärnklart: http://www.lottalexen.se/vardag/nu-vill-mange-ha-en-annan-fru/ . Min man var typ beredd att omyndigförklara mig. Men det finns hopp för oss.

 • etnisksvensk

  Som barn på 1950 – talet då den svenska krisberedskapen var hög med ett ordentligt civilförsvar, för att inte tala om det militära försvaret, så kommer jag ihåg förberedda skyddsrum och den lilla pamfletten; ”Om kriget kommer”. På söndagar, man arbetade på lördagar på den tiden, så förekom civilförsvarsövningar där utrymning av stad ingick. Deltagandet var givetvis frivilligt men allmänhetens engagemang och den nationella känslan var alltid i centrum. Vi barn var entusiastiska eftersom vid slutmålet serverade lottakåren korv med mos, kaffe, saft, smörgåsar och bullar. Med packad ryggsäck gick familjen till uppsamlingsområdet där bussar transporterade deltagarna till någon skola, motsvarande utanför staden. Allting var välordnat och fungerade mycket smärtfritt. På eftermiddagen så transporterades Vi tillbaka till staden och Vi barn hade fått vara med om något nytt och spännande.
  Men det var på den tiden då Vi hade politiker mer intresserade av Sverige och svenskarna än av andra nationer och andra nationers medborgare.

 • Karin

  Jag ska bunkra så in i helvete mycket kattmat.

 • […] Under juli månad publicerade Svenska Dagbladets nätupplaga en serie artiklar om krisberedskap och prepping, vilket gav trafiken en skjuts uppåt. Under början av augusti utbröt Skogsbranden i västmanland, vilket också ökade min närvaro i sociala medier. I slutet av månaden lanserades också boken Stjärnklart av Lars Wilderäng. […]

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>