Programförslag: Privatekonomi för nybörjare

SVT LoggaEn programidé som Sveriges Television/Utbildningsradion borde förverkliga är en programserie om privat- och samhällsekonomi som ger kunskaper om b.la. inflation, räntor, amorteringar, sparande och budget.  Gärna också vad man behöver tänka på om man är intresserad av att köpa en bostad, risker, hur prisutvecklingen sett ut historiskt och hur framtiden kan komma att se ut.

Tyvärr räcker inte konsumentprogrammet Plus på SVT eller Lyxfällan på TV3. Det senare är ett underhållningsprogram, inget samhällsprogram. Visst kan underhållning vara kul, se hur korkade en del människor faktiskt är. Men programledarna talar oftast om självklara saker, att man inte ska spendera mer än inkomsten och att snabblån är dyrt.

Med hjälp av ekonomer, journalister, politiker och intervjuer med familjer kan man förmedla den samhällsinformation som vi behöver för att bli mer ekonomiskt medvetna. Genom att ta upp frågor, som t.ex. hushållens skuldsättning, fråga politiker hur de ser på sparande, hur de vill stimulera sparandet etc. kan man få ett riktigt bra program.

Vad tror ni om denna idé, har ni något förslag om vad som kan tas upp i en sådan programserie eller är jag helt ute och cyklar? Skriv gärna din åsikt.

Dela

9 svar på ”Programförslag: Privatekonomi för nybörjare”

 1. Plånboken i Sveriges Radio P1 är ett av mina favoritprogram. En blandning av handfast konsumentrådgivning, reportage och intervjuer. Sänds varje onsdag 10.03

  Svara
 2. Varför har inte skolan vardagsekonomi som ett kärnämne i skolan? Matte, fysik och språk ska vi lära oss men en grundlig utbildning hur man ska ta hand om sin ekonomi, har jag en uppfattning av att det saknas. Rätt eller fel? Lägg till ämnet vardagsjuridik när man ändå håller på! Jag gissar att de här snabbt avklaras under det gäspiga ämnet ”samhällskunskap”, något för ytligt för att fastna (?).

  Sen tror jag inte att ”utbildning” och ”upplysning” är lösningen. Trycket från tillverkarna (läs reklamen) är för stort och våra samhällsideal kräver (läs status) att vi köper köper och köper oss lyckligare och mer lyckade. Då är det lätt att fingra fram ett sms-lån. 😉 Bara min uppfattning…

  Svara
  • Faktum är att vår kära skola här agerat och numera är privatekonomi en del av den obligatoriska undervisningen i både samhällskunskap och matematik på gymnasiet.

   Svara
 3. Fast varför SVT? Jag är över 40 och kollar aldrig SVT. De yngre som behöver informationen mest kollar säkert inte TV alls. Kanske bättre med en site som kan köra lite avsnitt på youtube.

  Svara

Lämna en kommentar