Säg nej till telefonförsäljare!

Bild på en Diavox telefon
Foto: Holger.Ellgaard

Att en telefonförsäljare arbetar på provision och många ofta använder alla tjuvknep som går för att sälja är ingen nyhet. SVT har börjat granska branschen och deras försäljningsmetoder, vilket är mycket välkommet. I intervjun som sändes i går hade Telephon Sverige AB lurat en äldre kvinna att ingå ett avtal som företagskund, som företag har hon ingen ångerrätt.

Om en telefonförsäljare ringer till dig och du inte är intresserad är det något du ska säga direkt, visst låter det otrevligt men det är bättre att vara rätt fram än att denne både slösar din och sin egen tid på att prata med dig. Om du är intresserad, men försäljaren företräder ett företag du inte tidigare hört talas om kan det vara en bra idé att be att få information hemskickat, vilket du troligtvis aldrig kommer få eftersom denne jobbar på provision och det inte finns material att skicka till dig som kund.

”Av princip tecknar jag inga avtal via telefon!”

Det är inte bara telefonförsäljare som är intresserade av dig, det finns också säljare som knackar dörr och vill erbjuda dig ett nytt och förmånligare el- eller telefonabonnemang. För något år sedan ville en säljare att jag skulle köpa mobilt bredband, en ny teknik som skulle vara bättre än det gamla telefonnätet. Jag argumenterade emot, sa att min hastighet via telefonjacket faktiskt var högre än den hastighet han erbjöd mig, samtidigt som jag uppmärksammade säljaren på att hushållet har möjlighet till internet via kabel-tv.

Möts du av en säljaren på stan kan du säga att du redan är kund hos företaget, eller att du precis har köpt varan eller tjänsten och därför är bunden för en längre period.

Om du verkligen är intresserad av att sänka dina kostnader kan du kontakta det företag som du i dag är kund hos, när ditt bindningstid har gått ut, och fråga om de har ett förmånligare avtal till dig som redan är kund och har varit det en längre period. Om de inte har det, eller om du är öppen för att byta, kan du sedan kontakta andra företag som levererar tjänsten och fråga dem om ett bra avtal och därefter välja det mest förmånliga avtalet med bäst kvalitet.

Dela

3 svar på ”Säg nej till telefonförsäljare!”

 1. Varför krångla till det ? Säg bara ” Jag passar på erbjudandet. Ta nästa kund på listan. Ha en bra dag. Hej då !”
  Det var väl inte svårt att säga ?

  Svara
 2. Efter att ha stångats mot försäljare som bluffar i varierande grad och medvetet prövar att blåsa mig, så ser jag numera på dessa som rena tjuvar och behandlar dem därefter. Ett kort och koncist ”Dra åt helvete” fungerar och vill du inte kasta bort två sekunder på dessa parasiter så är det bara lära sig det något osvenska sättet att lägga på. Direkt. Du är inte skyldig att vare sig diskutera eller småprata med dessa idioter.

  Jag agerar utifrån mina erfarenheter som småföretagare, då man tyvärr har minimalt med skydd från denna organiserade brottslighet.
  Läs vidare på http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/

  Polisen har givetvis inte tid att hjälpa alla som drabbas av ren bluffakturering och hot om diverse inkasso på sådant du aldrig beställt.
  Som privatperson är man mer skyddad och drabbas mest av den snällare varianten, men du kan exempelvis ansluta sig till NIX för att stoppa okynnesringandet.

  Svara

Lämna en kommentar