Goda statsfinanser men skitkass privatekonomi

I morgon sänds reportaget Svenskarna och skulden av Louise Andrén Meiton i Godmorgon, världen i Sveriges Radio P1. Programmet börjar klockan 09:00.

Den som köper på kredit, överskrider lätt sina tillgångar. Utgifterna vill gärna växa fortare än inkomsterna. Detta gäller också avbetalningsköp, som tvingar många att avstå från det, som är nödvändigare. Medan man håller på att betala en sak, som köpts på avbetalning, kan hinder komma emellan, som gör, att avbetalningarna ej kan fullgöras. Man äger inte heller en vara, förrän den är helt betald. Födan, hemmet ekonomin: Kokbok för skola och hem från 1960

Att svensken är överbelånad är ingen nyhet, men det är en verklighet som många inte förstår. Ett lån kostar pengar, också de så kallade räntefria, vilket jag tidigare har skrivit om. Hushållsekonomi är något som alla borde lära sig i skolan, antingen under hemkunskapen eller matematiklektionerna, men uppenbarligen har många unga bristande kunskap, också en ny mobiltelefon med abonnemang är ett form av lån som kräver avbetalning, om man inte köper telefonen kontant.

Se till att få ordning på din ekonomi, gör en kartläggning av dina utgifter och kapa sedan bort de som är onödiga. För mer tips på hur du får en bättre ekonomi finns det fler ämnen om detta på bloggen under länken ekonomi.

Dela

2 svar på ”Goda statsfinanser men skitkass privatekonomi”

  1. Eftersom kortbetalningar lönar sig mycket mer för bankerna än kontantbetalningar så drivs vi mot att betala med kort. För det är bankerna som bestämmer. Jag funderar allvarligt på att medvetet övergå till att betala mer med kontanter än i dag i ren protest.

    Svara
  2. Det finns en mycket skrämmande tendens och det är att ungdomar prioriterar att betala mobilräkningen före t.ex. hyran. Att införa hushållsekonomi på skolschemat är ett måste för att vi inte ska få en ökning av gäldenärer i Kronofogdens register.

    Svara

Lämna en kommentar