Hur roterar du ditt matförråd?

Matförråd
Foto: Shelf Reliance

Roterande matförråd är underskattade. I helgen hittade jag ett antal konserver vars bäst före-datum hade passerats med flera år. Det tar emot att slänga mat, men det är viktigt att ta det säkra före det osäkra för att undvika onödiga toalettbesök.

Ett roterande förråd av konserver fungerar så att; när man har ätit upp en burk ravioli skriver man upp två stycken på inköpslistan, förutsatt att man tyckte om produkten. Konservburken ställer man sedan längst bak i hyllan eftersom den, förhoppningsvis, har längst datum och på så vis tar man den med kort utgångsdatum först.

I USA kan man köpa färdiga system för detta, en cansolidator, se bilden, där man enkelt matar in burkarna på ovansidan och tar de underst när man ska äta. I dagsläget finns inget sådant i Sverige, förhoppningsvis kommer det i framtiden så att man slipper importera. Konstruktionen är dock relativt simpel, ritningar finns på internet, och kan enkelt göras av plywood, eller till och med gamla flyttkartonger.

Min fråga till er är, hur går du tillväga för att se till att du inte överskrider sista förbrukningsdatum, har du en cansolidator eller sträcker du dig längst bak i hyllan för att placera konservburkarna? Skriv gärna en kommentar här, eller på Facebook.

Dela

5 svar på ”Hur roterar du ditt matförråd?”

  • Torrfoder delas med hundarna i oros tider . Smakar skit men du slipper svälta . Alltid 50kg hemma . : Om jag tillagar hundarna så har jag tillsammans med fodret mat i minst 2 mån . Budget . Man får inte vara kräsen , då döööör man .

   Svara
 1. Skriver bf datumet med stora bokstäver på förpackningarna och ställer nyast längst in i skafferiet. Konserver som är oskadade håller i över hundra år sa en av officerarna till oss i lumpen. Har även ätit chokladkakor i hemvärnet som gick ut 20 år tidigare utan någon fara. Bäst före datumet på konserver kom väl till med nån EU regel att de inte fick vara äldre än fem år. Säkert tack vare nån konserv-lobbyist. Logiken säger ju att även att håller nåt i fem år så kan det hålla i 20 år och varför inte i 100 år? Ät och njut!

  Svara
 2. Jag har också hört att det måste finnas bäst före-datum på alla livsmedel, oavsett om hållvarheten i praktiken är oändlig. Att konserver har BF-datum på omkring 5 år beror nog både på att tillverkarna vill ha omsättning på maten, samt friskriva sig från eventuellt ansvar om maten blivit dålig.

  Så länge burken är helt tät ska det inte vara några problem att äta en konserv som är 20-30 år gammal. Man bör alltid kontrollera kvalitén på maten när man öppnat konserven. Det kan finnas små hål som inte upptäcks. Lukta på maten, det märks tydligt om den är oätlig. Värm upp maten ordentligt. Låt koka i minst 5 minuter.

  Svara

Lämna en kommentar