Hur du själv byter däck efter en punktering

Byta däck vid punkteringFör någon vecka sedan såg jag att en av bilarna på parkeringen hade punktering, eller åtminstone lite luft i ena bakdäcket. Efter att bilen hade varit iväg på eftermiddagen noterade jag att däcket hade bytts ut mot ett reservdäck. Man ska kontrollera lufttrycket regelbundet, men ofta glömmer man bort att se om reservhjulet faktiskt fungerar.

Jag inser att alla förare inte vet hur man skiftar däck vid en punktering. Frågor som hur man använder en domkraft, vilka bultar man ska dra åt först och så vidare. Detta gäller förstås inte bara vid en olycka, utan också när man byter till vinterdäck om man inte lämnar in den på en däckverkstad.

Kontrollera följande

 • Att det är rätt lufttryck i däcken (också reservhjulet).
 • Att du får med nyckeln till låsmuttrarna.
 • Att det finns ett fälgkors för att ta bort bultarna.
 • Att det finns en domkraft och att alla delar finns.
 • Att du har en varningstriangel (och eventuell reflexväst).

Tillvägagångssätt

 • Lokalisera bärpunkten – kolla instruktionsboken – närmast däcket för att inte skada underredet.
 • Använd domkraften för att hissa upp bilen tills det är loss, en bra tumregel är 1 dm om det är punkterat.
 • Skruva loss muttrarna med fälgkorset.
 • Lyft loss däcket och lyft på reservhjulet. Om det är säsongsskifte kan du också märka det.
 • Skruva på alla muttrarna korsvis i ett stjärnmönster så att däcket blir rakt.
 • Sänk ned bilen och dra åt bultarna hårt.

Foto: Chris Waits.

Dela

10 svar på ”Hur du själv byter däck efter en punktering”

 1. Jag skulle nog lossat på muttrarna INNAN jag hissade upp bilen. Kan lätt bli lite vingligt annars och domkraften välta. Speciellt om muttrarna sitter hårt.

  Svara
 2. Håller med föregående kommentar. Lossa ett halvt varv eller så innan upphissning. Sen är det bra att ha en träbit eller något under domkraften om man är på löst underlag. (Det är inte bara Stockholmare som får punktering.)
  Vidare vill jag passa på att tipsa om däckrepsats som går snabbare och enklare att fixa, så länge däcket inte är helslut. Har själv aldrig fått någon punktering som inte kunnat laga med däckrepsats. Har alltid varit nån skruv eller spik. Finns på Jula, Biltema mfl. (Biltema 82573 medföljer kolsyrepatron så man kan laga efter vägen). Blir som köpt-gjort. Bra om man läser på hur man gör bara innan det händer. Det är knapphändiga instruktioner som medföljer har jag för mig.
  //HPD

  Svara
 3. Jag skulle rekommendera att aldrig lämna bilen till däckverkstad om man vill kunna byta däcket själv – de drar så hårt att man inte får bort bultarna.

  Svara
   • Jag har faktiskt gett upp en gång för att jag var rädd att knäcka fälgkorset. Jag stod och nästan lyfte min flickväns Renault i en enda hjulmutter… Men det var svinkallt, jag tänker att fälgen kanske hade krympt runt muttern.

    Svara
  • För att byta ut själva gummidäcket behöver man självklart en maskin för detta. Konstaterar att de allra flesta säger ”byta till vinterdäck” trots att man byter ut hela hjulet. Jag vet många som också säger reservdäck, trots att det heter reservhjul. Men jag ber om ursäkt för detta.

   Vill man inte byta ut hjulet kan man alltid köpa ”reservhjul på burk”

   Svara
 4. Ett bra tips: Köp en ”garagedomkraft” av enklare modell för att byta till S/V-däck/hjul. Den som följer med bilen är nödsmäck. Varje år är det någon som får bilen på sig för att lyften går sönder.

  Svara
 5. hörni, peugot assistans någon? Nödhjul, domkraft och andra verktyg ligger så ruskigt dåligt placerat under bilen att jag efter att vi hanterat ett exploderat däck med glädje betalar för den tjänsten. På vår 940 var drt aldrig problem med att skifta till reservhjul eller fixa en trasig generatorrem eller så. Men den här bilen är inte mekbar efter vägen. Men händer nu någonting oförutsett så behöver bara frun, eller jag själv, ringa och så kommer hjälp.

  Svara

Lämna en kommentar