Facket erbjuder sina medlemmar kreditkort

LO MasterCardBloggerskan Clara Lidström, mer känd som UnderbaraClara, skriver på sin blogg om ”downshifting” och hur hon uppfostrats att aldrig handla på kredit, inte köpa för pengar man inte har. Samtidigt ser jag hur allt fler erbjudanden om kreditkort poppar upp, senast var det LO-förbunden som nu erbjuder MasterCard för sina medlemmar, något jag tycker är skandal.

Claes-Göran Enman som är ansvarig för LO Mervärde förklarar i tidningen Dagens Arbete att ”Vi vill ha ett alternativ till dyra butikslån och sms-lån. Butikslånen binder ofta upp dig på flera år. Med kreditkortet kan du själv välja hur snabbt du betalar tillbaka.” Själv anser jag att om man inte har råd att köpa en ny TV för 5 000 kronor kontant skall man inte köpa en ny TV.

I många familjer har alla, nästan oavsett ålder, en smartphone med abonnemang. Själv köpte jag min mobiltelefon kontant för 995 kr och har ett kontantkort. För mig är det svårt att förstå varför man köper en telefon för tusentals kronor och köper ett abonnemang där man binder upp sig för 24 månader.

Mitt råd till dig som läsare är att du först ska tänka efter om du verkligen behöver en ny iPad, mobiltelefon eller dator och om du faktiskt har råd att köpa den kontant eller om du måste välja en avbetalningsplan. Har du inte råd att betala direkt tycker jag att du istället bör lägga pengarna som du skulle lagt på avbetalning och ränta på ditt sparkonto i stället för att kunna köpa en ny dator kontant lite senare.

Läs mer

Dela

2 tankar på “Facket erbjuder sina medlemmar kreditkort”

  1. ”Har du inte råd att betala direkt tycker jag att du istället bör lägga pengarna som du skulle lagt på avbetalning och ränta på ditt sparkonto i stället för att kunna köpa en ny dator kontant lite senare.”

    Det skulle kunna stå: Har du inte råd att betala direkt tycker jag att du istället bör lägga pengarna som du skulle lagt på avbetalning och ränta på ditt sparkonto i stället för att kunna köpa en ny *bättre* dator kontant lite senare.

    Väntar man hinner ju den tekniska utvecklingen alltid en bit på vägen eller också har den grej man ursprungligen velat köpa blivit billigare.

  2. Vi blev påprackade kreditkort när vi böt bank. Min fru har sitt inlåst. Jag har mitt på mig. Och det har kommit till användning en gång. När vi betalade bröllopssviten i somras. Bröllopsbudgeten låg på sparkontot så pengar fanns men inte på kontot till betalkortet.
    Jag tror att det kan finnas tillfällen då ett kreditkort verkligen kan rädda livet på dig. Men platt-tv-brist är inte ett av dem.

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats tillåter du lagring och användning av cookies. mer information

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.

Stäng