Checklista för vinterutrustning av bilen!

Vinterutrusta bilenÄven om snön inte dragit in över stora delar av Sverige är det viktigt att vinterutrusta sin bil, något som många svenskar glömmer bort, eller rentav struntar i.

Innan du ger dig iväg måste du självklart skrapa rutorna och kanske skotta snö och då är en isskrapa, borste och snöskyffel något som du bör ha med dig

Om du blir stående längs vägen är det viktigt att du använder reflexväst för att dina medtrafikanter ser dig i vintermörkret. Felsökning underlättas otroligt mycket med en ficklampa. Får du motorstopp är startkablar och bogserlina en nödvändighet likaså en mobiltelefon med batteri. Glöm inte filt, vatten (helst något varmt att dricka) och ”nödproviant” som choklad eller liknande.

Lufttrycket i reservdäcket kontrollerar du rutinmässigt så det behöver jag inte nämna, och du har självklart ett första hjälpen-kit i bagaget.

Checklista:
•    Isskrapa
•    Snöborste
•    Liten spade/snöskyffel
•    Reflexväst
•    Ficklampa, gärna pannlampa
•    Startkablar
•    Bogserlina
•    Mobiltelefon (laddad!)
•    Filtar
•    Något att äta och dricka
•    Reservdunk med bränsle
•    Första hjälpen-kit

Dela

2 svar på ”Checklista för vinterutrustning av bilen!”

  1. Bra lista. Den beror lite på var man kör. Jag som bor i Skåne och sällan kör utanför tätorten här inte så mycket mer än ficklampa, första förband och försvarets stora gröna vindrock. Ska jag köra.längre sträckorkompletteras packningen. Min gamle far körde mycket mellan Sthlm och Gbg på 70 och 80- talet. Han hade alltid med sig lite torr ved och tidningpapper.

    Svara
  2. Beror på väl var man och hur långt man ska men en motorsåg ifall man ska köra på skogsvägar. Iaf en såg och en yxa. Spritkök, vatten och lättlagad mat. Sand i en påse och kanske block och talja som inte går på ström men kan hjälpa en bil upp ur diket ifall det står träd utplacerade strategiskt. Man ska väl inte överlasta bilen men utrusta efter det eventuellt uppkomna nödläget.

    Svara

Lämna en kommentar