Drunkningstillbud i Askim – badgäster filmade

Igår inträffade sommarens första drunkningstillbud i Göteborg då en 15-åring som tillhörde en grupp ensamkommande flyktingbarn påträffades, efter att filmande badgäster motats bort, av Räddningstjänsten under vattnet vid Askimsbadet efter att bland andra badvärdar sökt efter pojken.

Att privatpersoner filmar ett drunkningstillbud, trafikolycka och liknande situationer är otroligt tragiskt. Man vill tro att folk i första hand försöker hjälpa till i den mån dom kan, fram tills dess räddningstjänst och polis är på plats, och därefter antingen avlägsnar sig eller står kvar om dom är i behov av krishantering.

Det är glädjande att vi har såpass få badplatsolyckor i år. Antagligen har det trista sommarvädret spelat in. I Göteborgs kommun finns inga livräddare, det ska dels handla om stora och kuperade områden, men det är också en ekonomisk fråga.

Samtidigt tycker, åtminstone jag, att den som inte kan simma bör hålla sig från vattnet, eller hålla sig på grunt vatten med båda fötterna i sandbottnen och näsan ovanför vattenytan. Små barn ska ha flytväst, armpuffar eller motsvarande. Är man ansvarig fosterförälder, lärare eller arbetar på hem med barn där man endast har sporadisk kontakt med barnen är det viktigt att säkerställa att alla kan kan simma. Vi vet att simkunnigheten kan variera och att personer med utomeuropeiskt ursprung ofta saknar kunskaper. Nu vet jag inte om det är så i detta fallet, men det är inte otroligt.

Har du bristande kunskaper i simkunnighet, undersök då möjligheten att ta simlektioner genom att kontakta något av  Svenska Livräddningssällskapets regionförbund idag. Ja, vuxensimskola.

Dela

1 svar på ”Drunkningstillbud i Askim – badgäster filmade”

Lämna en kommentar