Nedlagd närpolisstation minskade inte brotten

Foto: Riggwelter / CC BY-SA
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Det har gått 12 år sedan polisstationen på orten lades ned. Nedläggningen har dock inte medfört minskad skadegörelse och färre bostadsinbrott. Det förekommer fortfarande skadegörelse, bostadsinbrott och övriga vardagsbrott. Till skillnad från andra delar av landet är närmaste polisbil inte flera timmar bort, förutsatt att dom inte är upptagna på annat håll, utan är bara några minuter bort, högst en halvtimme.

Till och från ser man en ökad polisnärvaro, på kvällar och helger har det genom åren varit många polisbilar som cirkulerat i området, framför allt när det har varit oroligt och mycket skadegörelse. Att landets närpolisstationer försvunnit till förmån för mer centraliserade stationer har medfört att man ser få poliser på gatorna, även om man väljer att göra vissa punktinsatser med områdespoliser på oroliga ställen, exempelvis i Biskopsgården i Göteborg.

Ett förebyggande arbete mot kriminalitet är oerhört viktigt för att på sikt minska brottsligheten i samhället. Tvärt emot ser vi idag grövre våld, både från gemene man men också från yrkeskriminella. En del menar på att personer med invandrarbakgrund har lägre förtroende, och ibland är rädda för poliser just på grund av tidigare erfarenheter från andra länder. Absolut, så kan det vara. Men förutfattade meningar löser sällan några problem. Vi behöver fler poliser ute på gatorna, över lag, som har kontakt med allmänheten och en översikt över området.

Samtidigt måste alla brott prioriteras. Idag måste landets poliser prioritera bort och lägga ned fallet bara några timmar efter polisanmälan. Det håller inte. Sverige måste bli ett föregångsland där man prioriterar både att klara upp brott och ställa dom ansvariga till svars samtidigt som vi långsiktigt minskar kriminaliteten i landet.

Hur ser polisnärvaron ut i din del av landet, är alla på semester eller finns det rent utav ingen på flera mils avstånd? Kanske så lite som en polisbil i länet? Skriv gärna en kommentar och berätta din syn på samhället och hur vi ska komma tillrätta med problemen.

Dela

2 svar på ”Nedlagd närpolisstation minskade inte brotten”

  1. På den lilla orten där jag bor finns faktiskt en polisstation, även om den bara är öppen på dagen på vardagar. Vi har även en egen polisbil och en gammal extrabil som körs runt. Man kan se om polisen är i tjänst genom att titta på garaget, är yttre dörren öppen är bilen ute och kör. Möter man polisen kan man vara relativt säker på att enbart trafikpoliser från större närliggande orten är framför en, ingen ordningspolis alls eftersom den åkte åt andra hållet. Då orten är relativt populär på sommaren är det ofta poliser från andra städer här på speciella evenemang. Det har definitivt ökat med inbrott, skadegörelse och misshandelsfall här sen polisen blev 9-17. Som tur är så är det ofta någon on call som har polisbilen hemma, så man kan ändå få hjälp relativt snabbt när något har hänt – men förebyggande verksamheten är näst intill obefintlig.

    Svara

Lämna en kommentar