Tappat bankkortet? Hur handlar du mat?

Bankomat
Foto: Automatid2012 / CC BY-SA

Det är ingen som vill förlora sitt bankkort, varken efter en krogrunda, på grund av ficktjuvar, att bankomaten äter upp det eller på något annat sätt. Samtidigt är det intressant att se vilken beredskap folk har för att klara sig fram till dess ett nytt kort kommer.

En del personer har antagligen fler än ett kort, men det hjälper inte om plånboken eller korthållaren har tappats bort. Förutsatt att personen inte är singel kan denne med hjälp av sin partner få ut kontanter. Det samma gäller givetvis om man har föräldrar och vänner som man kan sätta över pengar till och få ut kontanter den vägen. Men vad händer om det är mitt i sommaren, föräldrarna är i Grekland och du står ensam strandsatt? Idag är det ytterst få bankkontor i landet som tillhandahåller traditionell kassa med kontanthantering. Det lokala bankkontoret är idag reducerat till att äta gräddtårtor och sortera papper.

Även om vi har ett stundande byte av både sedlar och mynt är det viktigt att ha viss summa i madrassen för att kunna täcka oförutsedda utgifter, eller för att kunna handla mat när antingen kortbetalningen inte fungerar på grund av tekniska fel eller när du har förlorat ditt bankkort. Hur stor den summan är är givetvis upp till dig själv och du bör förvara kontanterna i ett föränkrat säkerhetsskåp.

Ett annat tips är att om du har extra kort som du sällan använder kan du lägga ur dom hemma i ditt säkerhetsskåp, på så sätt har du inte alla ägg i samma korg. Om du istället bara har ett kort, se över möjligheten att sätta över pengar på eventuellt matkort från ICA, Coop och liknande.

Har du råkat ut för att tappa bort ditt bankkort, hur löste du situationen? Vad har du för beredskap om du skulle förlora ditt kort? Har du kontanter, extra kort eller tvingas du gå ut och panta burkar?

Dela

8 svar på ”Tappat bankkortet? Hur handlar du mat?”

 1. Jag har tappat bort mitt kort flera gånger. Dels har jag hemma så jag klarar mig så länge som det tar att få ett nytt kort. Vi har också en summa kontanter hemma som täcker ”panikutgifter”. Summan är stor nog för att köpa mat i en månad ungefär. Jag har aldrig kontanter annars, men den reserven känns viktig.

  Svara
 2. Har aldrig tappat mitt kort. Skulle jag göra det har jag kortnummer och CVC i min lösenordshanterare på datorn och mobilen (skyddat förstås). Har dessutom mycket mat hemma så att det går att klara sig ett tag. Dessutom en del kontanter i nödfall om bankomater inte skulle fungera ett tag. Det skulle dessutom gå att skicka pengar till någon annan (om kommunikationerna funkar) via banköverföring eller enklare Swish så att en kompis kan ge en pengar kanske. Till nöds skulle det gå att låna också av någon som har tillräckligt med kontanter (som på gamla goda tiden).

  Svara
 3. Har aldrig tappat något kort, men så här ser min plan ut.

  * Brukar ha minst två kort, där det ena ligger i kassaskåpet förutom vid resor.
  * Reserv i form av SEK, EUR, USD och guld.
  * Överföring till sambo, släkting eller bekant som kan ta ut pengar. Om ingen finns i närheten går det att göra en överföring via till exempel Western Union (dyrt, men fungerar i nödfall).
  * Lager med mat och annat nödvändigt.

  Svara
 4. Det här har jag länkat till förut, jag hoppas att det inte stör att jag gör det igen, för det är relevant.
  Särskilt punkt 1 i listan varför man bör använda kontanter, där jag skrivit bl.a. följande:

  ”Om du har ett par tusen kronor hemma eller i plånboken så har du pengar till mat ett tag om din bank inte skulle kunna fullgöra sin skyldighet enligt avtalet. Om du bara har ett kort, är varje betalning ett uttag från din bank. Staten kan beordra banker att frysa tillgångar. Strömavbrott kan inträffa. Bankens internetanslutna apparatur kan hackas.”

  https://integritetsnytt.wordpress.com/2014/11/24/ett-kontantlost-samhalle-ar-ett-overvakningssamhalle/

  Det behöver väl knappast sägas att jag håller mig med kontanter…

  Svara
 5. Bankomatjäveln åt upp mitt kort utan föregående varning om tekniskt fel.Gick in på ICA och sa till,hann inte ut innan nästa person råkat ut för samma sak med tio minuters tid kvar till en flygavgång ! Apparatjävlen sa ifrån om ”tekniskt fel- kortet behålls”,först EFTER kortinmatning!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Svara

Lämna en kommentar