Har du tvättat händerna?

Som av en händelse har jag under ett par år samlat på tvål. I dag har jag litervis med tvål i pumpform, lika mycket duschtvål och ett antal liter grönsåpa. Tyvärr har jag inte lika mycket handsprit, men det är över litern där också.

Hamstrandet av handsprit är något jag inte riktigt kan förstå. Eller jo, för många har sett det som ett sätt att kortsiktigt kunna tjäna pengar innan Blocket och Tradera stängde ned den möjligheten. Men för vanliga personer förstår jag inte varför man ska ha ett badkar med Alcogel.

Vad som däremot är viktigt är att desinficera kontaktytor såsom handtag, vattenblandare, lampknappar, fjärrkontroller, tangentbord och framför allt mobiltelefonen som kan ligga på bord, som du håller i handen på toaletten och är det sista du ser innan ögonlocken sluter sig.

Man kan utan problem tillverka en egen alkoholbaserad handdesinfektion, något som gjort att en huvudingredients, glycerol/glycerin, som används för att återfukta huden, har tagit slut på hyllorna. Man kan istället använda Aloe Vera gel eller exempelvis kokosolja för detta.

Världshälsoorganisationen (WHO) har faktiskt ett recept där man beskriver hur man tillverkar en hel dunk med handdesinfektion. Men för dom allra flesta räcker en liter långt. I deras recept ingår även Väteperoxid 3%, men gemene man kanske inte behöver det.

Det är däremot viktigt att man faktiskt häller över sitt hopkok i sterila behållare. Så när du destillerat mäsken så häller du det i en riktigt ren flaska eller dunk som du förslagsvis kokat. Och nej, jag uppmanar ingen att sätta mäsk som destilleras med en hembränningsapparat, det var ett skämt. Även om hela norrland just i detta nu startat upp sin tillverkning.

Recept, om ni inte följer WHO som jag i så fall rekommenderar.

2 delar etanol eller isopropylalkohol (65-96 %).
1 del glycerol, alternativt aloe vera gel eller t.ex kokosolja.

Men som sagt var, det bästa är att ni tvättar händerna. Ordentligt. Och glöm inte området mellan pekfingret och tummen. Det gör dom flesta.

Dela

6 svar på ”Har du tvättat händerna?”

  • Kokosolja är fett och löser sig dåligt i alkohol och försämrar avsevärt effektiviteten. I värsta fall blir produkten faktiskt oduglig. Tänk på att om man sprider recept så kan folk tro att de är skyddade med denna handsprit när den i själva verket inte fungerar optimalt. Man utsätter sig för onödig risk och tänker att handspriten fixar det. Avråder från AloeVera också av effektivitetsskäl. Glycerol är polärt och löser sig bra i både vatten och alkoholer, samt återfuktar huden och påverkar ej effektiviteten. Saknar man glycerol är det bättre att strunta i att tillsätta återfuktande och istället bara använda alkohol (etanol som i t.ex t-röd men även ren iso-propanol) och vatten. Se till att blanda till mellan 60-75% men aldrig lägre än 60% alkohol. Lite vatten är nödvändigt för effektiviteten. Återfukta kan man isf göra med fet handkräm eller kokosolja EFTER man spritat händerna.

   Mvh,
   Kemist med erfarenhet av desinfektionsmedel

   Svara
 1. Rekomenderar fast tvål istället för flytande tvål som ändå bara är utspädd tvål som tar upp onödigt utrymme. Använd t.ex en grön marsielletvål till kraftig smuts och handtvätt. Den är rejält basisk och fungerar även bra till disk och klädtvätt. Använd en mildare överfettad tvål t.ex Barnängen till känslig hud. Är dock rätt kass till disk och tvätt.
  Ett mycket bättre alternativ till handsprit är jodopax. Detta oskadliggör alla former av virus så fort det kommer i kontakt med dem, till skillnad från sprit som kan behöva flera minuter på sig mot vissa virus. Är mycket drygt och ej brandfarligt så är utmärkt till desinficering av stora ytor också. Späd med vatten enligt anvisning annars är det frätande. Finns receptfritt som djurmedicin på apotek.

  Svara
 2. Använ jodopax istället för sprit. Dödar virus mycket snabbare, är mycket billigare och ej brandfarligt om man skulle behöva desinficera stora ytor. Späd exakt enligt anvisningarna annars fräter det. Finns receptfritt på apotek som veterinärvara.

  Svara

Lämna en kommentar