Konditionsträning under Covid-19?

Kött på grill
Merete Veian / CC By-SA

Efter att ha spenderat ett par månader i en bunker för att skydda mig mot Covid-19 sticker jag nu upp huvudet i den friska luften för att konstatera att pandemin fortfarande inte är över, men att många, framför allt yngre, har svårt att följa dom riktlinjer som Folkhälsomyndigheten satt upp gällande avstånd till andra människor. För mig är det helt ofattbart att folk kan utsätta sig själva, och sina medmänniskor, för något sådant. Lite som när anhöriga började att klättra in på äldreboenden för att träffa sina föräldrar.

Nej, jag har inte besökt någon bunker under våren och sommaren. Dessutom har jag inte besökt något gym förrän efter semestern på grund av den smittorisk ett fullt gym borde vara. Tack och lov har jag upptäckt att antalet gymbesökare har minskat, både tack vare att löparna springer utomhus, men också på grund av att fler tänker som jag att det är bättre att hålla sig på avstånd.

Pandemin har dock gjort att mina dagliga rutiner omkullkastats och både träning och kosthållning har varit mindre bra. Nu har jag börjat fundera på hur man kan äta en bra kost och upprätthålla en acceptabel kondition under omständigheter som Corona. Om man nu inte är en person som ränner omkring i skogen, eller som i övriga Europa inte har tillåtits lämna hemmet för andra ärenden än att besöka matbutiker och apotek, är det svårt att upprätthålla en god kondition, även om många antagligen klättrar på väggarna.

Alla svenskar har en motionscykel i källaren!

Givetvis har många av er läsare förrådsställda motionscyklar, crosstrainers och löpband av varierande kvalitet. Men att dom står undangömda beror inte på att ni förutsett en total lockdown, utan att ni precis som övriga medborgare köpt träningsredskap som används som torkställning eller samlar damm efter några månader.

Jag är den förste att erkänna att min kondition är katastrofal, men på bara några veckor har den förbättrats avsevärt när jag valt att ta fler raska promenader både utomhus och på löpbandet. Mina kunskaper om diverse maskiner och träningsprogram är tyvärr bristfälliga och jag håller mig endast till ett fåtal av alla maskinerna som finns att tillgå.

Vad jag förstår är det relativt enkelt att bygga sig ett mindre hemmagym med hjälp av en motionscykel, ett par modulära hantlar och man kan till och med bygga en kabelmaskin med några taljor och en stålvajer. Men samtidigt känns det dumt att köpa saker om man inte använder det i sin vardag, och det blir nog snarare ytterligare skrot som man får trycka in i förrådet eller garaget där hemma.

Vilken diet bör man välja?

För ett antal år sedan lyckades jag gå ned 18 kg från september till julafton genom att äta LCHF, alltså Low Carb High Fat. Problemet var att när jag tröttnade så återgick jag gradvis till en mer ohållbar kosthållning med för mycket fika och godis, något som gjort att jag nu är tillbaka på ruta ett. Problemet är inte att LCHF inte fungerar, utan att man behöver äta utifrån ett livslångt perspektiv och då handlar det om att vissa föredrar LCHF, andra Viktväktarna och en tredje medelhavskost.

Nu har jag kastat ut kakorna och dom andra sötsakerna som jag inte har motståndskraft att hålla mig ifrån, och samtidigt minskat på mängden snabbmat. För skojs skull laddade jag ned en av alla appar där man kan registrera sina matvanor och hålla koll på antalet kalorier man stoppar i sig. Om jag inte äter en BigMac Co plusmeny utan väljer annan typ av lättlagad mat, exempelvis korv och makaroner, för jag är hellre utanför än inne i köket, så är det inga problem över huvud taget att hålla ett kaloriunderskott, även om jag inte räknar.

Att äta färre kalorier i kombination med fler steg per dag hoppas jag blir ett vinnande koncept, jag har åtminstone börjat att se resultat sedan jag började efter semestern. Det handlar bara om att se till att inte trilla dit när julkorgarna kommer i december.

Dela

3 svar på ”Konditionsträning under Covid-19?”

  1. Hopprep kan tillverkas av tvättlina, spännband, vattenslangen eller vad som helst eg. Sen är det bara hoppa på. Sjukt sjukt jobbigt att göra men ger ännu bättre kondition. Det enda det kräver är lite yta att kunna stå på och utrymme när repet snurras. Jag hoppade ner mig 20kg rätt fort och flåset behövdes. Fick nästan huvudvärk från början och orkade inte ens 60s.

    Svara
  2. Vi diskuterar det där i familjen. Några kör LCHF några tvådagarsfasta per vecka. Båda ger resultat. Fördelen med LCHF är att man alltid kan vara mätt, fördelen med tvådagarsfasta att man kan unna sig lite efter stor plåga. Både vägarna ger resultat det handlar bara om personlighet.

    Svara

Lämna en kommentar