Preppers uppmanas att lämna in handspriten till sjukhusen

Ambulanssjuksköterska Skåne
Foto: Christiaan Dirkesen / Region Skåne

Panik. Så tänker många som investerat sina pengar på börsen. Aktiemarknaden är i fritt fall och den svenska börsen har rasat ca 30 procent sedan toppen under förra månaden. Förhoppningsvis så kommer vi som har ett långsiktigt tänk inte att drabbas, men om man har kortare tid till pension och dessutom har haft lite högre risk den senaste tiden så kan det nog vara svettigt.

Det är nu fascinerande att kollegor, vänner och bekanta nu beger sig till butiker som ÖoB för att preppa konserver. Det verkar som att livsmedelsbutikerna är mer välbesökta än Göteborgsvarvet, fast det är inte så konstigt eftersom det har ställts in i år. Ryktet säger att dom anställda på centrallagren jobbar övertid som aldrig förr.

Att dammskyddsmasker och handsprit nu inte längre får säljas på andrahandssajter som Blocket och Tradera visar på allvaret. På Twitter uppmanas man att lämna över sin utrustning till sjukhusen och anklagas för att vara girig och osolidarisk.

Maskerna hjälper ju inte, då är det mycket bättre med en ordentlig skyddsmask, i första hand en helmask och i andra hand en halvmask. Arbetsmiljöverket har till och med gjort ett tillfälligt undantag och tillåter nu blåljuspersonal att använda Skyddsmask 90. Tyvärr måste varje enskilt räddninstjänstförbund söka, vilket är hål i huvudet. Att man inte lyckats köpa in nya, CE-märkta, masker i rätt kvantitet sedan 2018 är också anmärkningsvärt.

Handdesinfektion är ju både ransonerad och slutsåld på många håll i landet. Det är rätt fascinerande eftersom man i första hand bör tvätta sig med tvål och vatten, eftersom man annars kanske inte får bort ”skiten”. Handspriten bör endast användas som alternativ när man är ute på stan eller inte har med sig ett handfat i ryggsäcken, eller som komplement efter att man tvättat händerna.

Själv har jag ett rätt omfattande lager på handtvål, och man kan köpa litervis med tvål i var och varannan butik. Nä, om vi faktiskt hade haft en ordentlig försörjning av produkter till vården för att upprätthålla en god handhygien så hade dom varit bättre förberedda. Tänk om försörjningskrisen med  Apotekstjänst hade pågått i skrivande stund, hur fan skulle sjukvården då fungera? Sen att folk stjäl från svenska sjukhus det fördömer jag starkt.

Till sist. Eat what you store and store what you eat. Köp en extra konservburk med Bullens pilsnerkorv!

Dela

Lämna en kommentar