Behöver man ha en snöskyffel i bilen?

I dag är första dagen efter att vi ställt om till vintertid, eller svensk normaltid som det heter egentligen. Vi är många som märker att det nu blir mörkt tidigare, framför allt vi som dagligen befinner oss i trafiken.

Min uppmaning till alla er, framför allt till er föräldrar, som också dagligen befinner er i trafiken, antingen som gångtrafikanter, cyklister eller som sparkcyklister är att använda er av reflexer, gärna både väst och flera reflexer så att ni kan ställas ut som bästa julgran 2019.

Under hösten har jag valt att uppgradera mitt fordon vilket också betyder att jag har fått ett större bagageutrymme som jag kan fylla med skit. Därför är min fundering på vad jag under vinterhalvåret bör komplettera med. En annan fundering är hur jag skall förvara utrustningen, om en plastback eller väska är mest lätthanterlig.

Bilen saknar reservhjul, men skulle jag åka en längre sträcka där jag vet att mobiltäckningen kan vara sporadisk skulle jag ta med mig ett extra sommardäck, men annars känns det enklare att använda den vägassistans som erbjuds i försäkringen. Men någon sorts matta eller liknande som kan användas om man kör fast i snön kan nog vara en bra sak att ha med sig

Jag har tidigare skrivit en lista, men vad har ni med er och hur förvarar ni det?

 • Isskrapa och snöborste
 • Liten spade/snöskyffel
 • Reflexväst
 • Roterande/blixtrande varningsljus
 • Ficklampa, gärna pannlampa
 • Startkablar
 • Bogserlina (behöver jag det?)
 • Filtar
 • Något att äta och dricka
 • Första hjälpen-kit
Dela

4 svar på ”Behöver man ha en snöskyffel i bilen?”

 1. Följande kan kanske läggas till listan:

  Lappar för markering av viltolycka.
  ”Space blanket”.
  Kniv.
  Kanske en ”Big larry” eller liknande arbetsljus (med magnetiskt fäste) skulle vara bra att ha – funkar även som varningsljus.

  Svara
 2. Din lista påminner mkt om vad jag kör omkring med. Jag har även en mindre yxa, en hopvikbar såg och en morakniv. Dessa har använts till att hugga ris att lägga under däcken vid extremväglag. Kan också komma till användning om man blir tvungen att avliva något mindre påkört vilt.
  Mvh

  Svara
 3. Några saker jag har, eller kan rekomendera, är:
  * brandsläckare
  * handskar
  * papper & penna
  * (beroende på var man brukar köra) såg/yxa – jag har blivit tvungen att kapa fallet träd på länsväg för att komma fram
  * band för att markera viltskada

  En bag/väska med flera fack är det bästa enligt mig. Det är lättast att grejerna ligger kvar, stilla, och att man vet var man har allt då.

  Svara

Lämna en kommentar