Gaskök 2,2 kW från Biltema

Gaskök
Foto: Oaktree b / CC BY-SA 4.0

Eftersom man aldrig kan ha för många friluftskök så har jag införskaffat Biltemas Gaskök 2,2 kW, ett gaskök som även säljs på Jula och bland annat marknadsförs av företaget Coleman. Köket som drivs med en 227 g butangasflaska, det står faktiskt butangas på Biltemas Gasolbehållare. Men jag har även sett att vissa varianter, dock ej denna, säljs tillsammans med en adapter så att man kan använda vanliga gasoltuber.

Förbrukningen på full effekt ligger på ca 160 g per timme, vilket motsvarar nästan 1,5 timmes användning per gasflaska. Fördelen med detta kök är dess enkelhet. Det är bara att öppna locket för gasflaskan, placera den med spåret uppåt och låsa fast den med knappen på framsidan. Sedan är det bara att trycka in spisvredet och vrida det till max för att tända lågan med den inbyggda piezotändaren.

Vid användning av detta friluftskök är det dock viktigt att man inte använder för stora stekpannor eller kastruller eftersom dom av säkerhetsskäl inte får placera över flaskan vid användning. Det skall finnas en funktion som skyddar gasen från att överhettas, men att placera en varm stekpanna över en trycksatt flaska med gas är otroligt dumt.

Mina kunskaper om gaskök är begränsade, jag har tidigare endast använt spritkök, men blev positivt överraskad när jag upptäckte att det är relativt enkelt att använda denna produkten, och framför allt att gasen faktiskt inte sotar ned kastrullerna på samma sätt som t-röd. Det gick relativt fort att koka upp vatten, men något längre test har jag inte utfört.

Den nackdel som finns är förutom att butangasköket är något skrymmande och mer lämpligt för husvagnar och strömavbrott, trots sin medföljande plastväska, är att man tvingas ha ett lite större lager med gasflaskor hemma om man vill klara någon längre tid med utan el.

Har ni testat denna typ av gaskök, vad tycker ni?

Dela

6 svar på ”Gaskök 2,2 kW från Biltema”

 1. Funkar helt ok men blir rejält varmt under köket, såpass att det är brandrisk för trä. Vet en som brände sönder köksbänken under ett strövabrott. Har ett mosvarande från Primus och har aldrig upplevt att det blir lika varmt under,

  Svara
 2. Inte just denna modell. Men efter att ha lagat mat på gasolspis, modell husvagnstyp, med lös tub under ca 4 år måste jag säga att det är otroligt snabbt, smidigt och relativt billigt. En tub håller, men min matlagning en/två ggr per dag. 2-3 år 🙂

  Min lösning är ju mer fast än denna så det är ju lättare att ha med sig om man är på vift. Eller att ta fram om det behövs. Skulle nog dock ändå sikta på ett en/två lågigt med tub om jag inte hade tänkt ha det med i bil eller liknande på resor.

  Svara
 3. Gillar detta gasolköket och använder detta även till vardags ibland, mycket bra om man ska tillaga wok exempelvis.
  Dessutom har jag ett gott förråd på de billiga gastuberna från Biltema, endast 20kr/st.
  Själv har jag även en liten gasolkamin sam använder samma tub så att ha lite extra tuber i förrådet är ju inte fel 🙂
  Är i intresserade av kaminen jag nämner sök på ”Portable Gas Heater” på exempelvis ebay så kommer ni säkert hitta just den modellen jag nämner.
  Använder bara detta kök när hemma i lägenheten, inget jag skulle ha med mig ut på skogs trippen då det är alldeles för klumpigt för detta ändamål.

  Svara
 4. Brukar ofta använda detta kök till att steka kött/hamburgare utomhus eftersom man inte alltid är så sugen på Lützen dimma & tjutande brandvarnare inomhus. Klockrent! Hade gärna sett att man kunde köpa bara brännaren att koppla till extern gasflaska. Sen bor det en liten prepper i mig som vill vara någorlunda förberedd WTSHTF.

  Svara

Lämna en kommentar