12 Volt reservkraft med solcellspanel och fritidsbatteri

Eftersom jag har ett begagnat 12 volt fritidsbatteri på 100 Ah tänkte jag lära mig mer om hur man på ett enkelt sätt kan bygga upp ett fungerande elsystem. Att köpa in ett eller flera litiumbatterier känns som överkurs. För ett par år sedan köpte jag även en billig solcellsregulator från Kina som jag använder tillsammans med en klassisk solcellspanel med aluminiumram på 50 W. Som låda har jag använt IKEA Samla, ett dåligt val eftersom lådan sprack när jag försökte att borra i den.

I dag finns det en uppsjö olika typer av solcellspaneler, både dom som sitter i en aluminiumram, platta flexibla och till och med vikbara. Dom traditionella panelerna är polykristallina, vilket har med hur kristallerna är sammansatta. Fördelen är att dom är något billigare för konsumenter, men samtidigt har dom lägre verkningsgrad. Monokristallina paneler är något dyrare men skall samtidigt ha en högre verkningsgrad.

elschema 12 volt
Översikt över 12 volt elsystem

Val av kontakt för snabbanslutning

Då panelen enkelt ska kunna kopplas bort från solcellsregulatorn förstod jag att MC4-standarden inte fungerade så bra, och jag tänkte först använda ett vanligt cigarettändaruttag, övervägde senare Anderson Powerpole men  såg ett par videoklipp på YouTube där man använt sig av Neutrik speakON som används för att koppla in högtalarsystem. Det finns även andra såsom powerCON som är dimensionerad för 230 V 20 A. Jag har sett att en del använder det på sina elverktyg.

speakON-kontakten verkar vid första intrycket fungera bra, men jag kunde snabbt konstatera att honan som hade skruvanslutning fungerade, medan icke original-varianten av hanen hade en dragavlastare som fungerade dåligt för mig med 2 x 2,5 mm2 och man enkelt kunde dra ur anslutningarna. Papperskorgen direkt. Även den chassimonterade hanen från Neutrik hade undermåliga anslutningar då flatstiftshylsorna inte alls passade över stiften, men med eltejp och tång så fick jag kabelskorna att sitta, men jag rekommenderar den som har bättre lödkunskaper att löda anslutningarna. Fördelen med Neutrik speakON är att man vrider kontakten på plats och sedan måste släppa spärren för att kunna dra ut kontakten.

Billig solcellsregulator

Som jag förstår det bör man egentligen välja en regulator som använder MPPT-teknik som skall minska spänningsförlusterna och ge upp till 35 procent mer än en regulator som använder PWM-tekniken. Men eftersom det bara är ett enkelt projekt så fungerar nog min laddningsregulator för knappa hundralappen bra ändå. Om jag hade varit i behov av en off-grid-lösning så hade jag nog satsat lite mer pengar i projektet.

Säkra före det osäkra

Återförsäljaren av solcellspanelen rekommenderade att man monterar en säkring mellan regulatorn och batteriet, så jag införskaffade en säkringshållare och flatstiftssäkring. Från batteriet kommer jag även att installera en säkringbox på plus-polen och tillhörande minusskena.

Utgångar och uttag

Än så länge har jag inte kopplat in säkringsboxen men tillfälligt anslutit ett vanligt 12 volt uttag som jag skall komplettera senare. Utöver detta har jag planerat att montera in en voltmätare och kanske ett par usb-portar, men än så länge använder jag en stickpropp för detta. Sedan tidigare har jag en billig 150W inverter för 220 volt, men eftersom det inte är en ren sinusvåg så brukar jag inte använda den, men den anslut också via cigarettändaruttaget.

Har ni några förslag så tar jag tacksamt emot dom. Har ni några frågor kan ni diskutera i kommentarsfältet eller på Twitter @swedishprepper

Till sist länkar jag följande videoklipp som är en inspiration, men som känns som otroligt överkurs i dagsläget.

Dela

4 svar på ”12 Volt reservkraft med solcellspanel och fritidsbatteri”

 1. Intressant,
  Om du ändå är inne på att ha snabbkopplingar bör de finnas åt båda håll. Så att utbyte av komponenter eller uppgradering i framtiden.

  Har du kollat på de skruvkopplingar som bilstereonördarna har på både plus och minussidorna.

  Svara
 2. Sedan 2009 bor jag i ett strömlöst hus och gjorde för några år sedan en ”solgenerator” med 12v 120A batteri, Victron Bluesolar 75/15 och en bagagnad 24v 250w solcell.

  Jag tror en PWM regulator fungerar bra om man inte ska använda systemet så mycket och inte har så långa kablar. Jag valde en Victron MPPT regulator för jag måste ha ca 15-20 meter kabel mellan min låda och solcellerna, spänningsfallet över den sträckan skulle bli för stor med 12v.

  Kontakterna blev speakon för solcell och sånt som drar hög effekt (håller med om att det är bökigt att få dit flatstiften på baksidan). 5.5×2.1mm DC kontakt för småsaker som alla lampor, 12v TV, USB laddare osv. 2st cigg-plugg för biltillbehör.

  Säkringsbox och en wattmätare blev det också i en relativt robust grå låda från Bauhaus.
  Växelriktare har jag ingen ännu då jag inte riktigt ser någon användning för en, den lilla ström jag behöver är till mobil, laptop, lampor och 12v TV.

  Fungerar ypperligt mellan feb-nov, men i december och januari är det tufft för solcellerna att få tillräckligt med sol.. därför har jag även ett kipor dieselelverk i källaren haha.

  Svara

Lämna en kommentar