När lönen inte kommer den 25:e

Bild på femhundra och hundra kronor
Foto: Riksbanken

”Har du fått lön?” En mardrömsfråga att få på morgonen den 25:e när lönen enligt lönespecifikationen skall betalas ut. Men av olika anledningar kan det bli verklighet. Det kan handla om den mänskliga faktorn, byte av IT-system och rutiner eller att företaget saknar betalningsförmåga. Ja det sistnämnda har faktiskt hänt mig.

Av någon outgrundlig anledning finns det personer som valt att vissa kostnader som betalas via autogiro ska dras just den 25:e, eftersom lönen vanligtvis då kommer in vid midnatt. Vad som händer om lönen faktiskt inte kommer in och man saknar täckning på kontot vet jag faktiskt inte. Beloppet dras givetvis inte, men om systemet försöker senare samma dag, eller tidigt nästkommande, har jag aldrig råkat ut för eftersom jag alltid ser till att ha pengar på kontot vid betalningar. Att övertrassera konton ger inget gott intryck hos banken.

Eftersom många svenskar, av någon outgrundlig anledning, inte har en årslön på banken, trots Anne Wibbles inrådan på 90-talet, så kan det ibland vara svårt att hantera en situation. Ett annat problem kan vara låsta sparkonton, eller att lönekontot finns på en annan bank en ens normala. Tidigare var det enklare att ha samma bank som ens arbetsgivare och det finns lite olika varianter folk har byggt upp under tid. Eller att man helt enkelt har fått bättre sparränta på en annan bank.

Oavsett hur ens ekonomiska situation ser ut bör man ha ett tillgängligt sparkapital för att kunna klara av utgifter för  1-3 månader framöver. Då vet man att räkningarna går att betala innevarande månad, även om lönen, sjukersättning eller föräldrapenning, inte har kommit in på kontot.

Själv försöker jag följa i Wibbles ledband, mest på grund av bristande kunskap om investeringar i aktier och fonder, så min betalningsförmåga är god under flera månader. Har du råkat ut för att lönen, eller någon annan inkomst, inte har kommit i tid? Hur agerade du då?

Dela

2 svar på ”När lönen inte kommer den 25:e”

  1. Inte personligen, men när systemet för överföring av medel ändrades hos Landstinget på 90 talet till att i stället klumpsumma fick man betalt enligt diagnos (åtgärd) i efterhand fanns inga pengar att betala lönerna med i januari. Någon förskott gavs inte. Sjukhuset fick låna från banken.

    Svara
  2. För 2 år sedan fick min fru reda på -den 24:e dagen innan löneutbetalning- att företaget gått i konkurs. Kan tilläggas att hon hade administrerat företagets löner den månaden, så det kom oväntat kan man säga. Lönerna betalades inte ut. Som tur var hade jag propsat på att vi skulle ha ett sparkapital (för husreparationer mm) löpande. Vi klarade oss bra. Det tog cirka 3 veckor innan länsstyrelsen betalade ut enligt lönegarantin. Andra som jobbade på företaget fick problem. Att försöka jaga på länsstyrelsen var lönlöst. På frågor ”hur ska jag klara mig” fick de till svar som ”inte vårt problem” ”låna av vänner” etc.
    Tips: se till att alltid ha absolut minst 1 månadslön lättillgängligt.

    Svara

Lämna en kommentar