”Har ni hört att Lasse har källaren full med konserver?”

Att många som identifierar sig som preppers är väldigt restriktiva med den informationen och yppar sällan ett ord om sin beredskap, det är väl känt. För den som inte är insatt kan detta verka konstigt, en snudd på paranoia, att alla skulle vara ute efter ens konservburkar. Men är det verkligen så?

Absolut. Många talar om operationssekretess och vill inte avslöja sin beredskap av rädsla för att någon eller några ska föra logg över var individuella civilpersoners matförråd är placerade. Risken för att någon individ eller grupp för ett register över förråden är liten, det samma gäller statlig övervakning med samma syfte, att ta över förråden för ransoneringssyfte.

Ett annat starkt argument är att man inte vill bli stämplad av vänner och kollegor och riskera att bli idiotförklarad, eller att ryktet om ens beredskap riskerar att spridas. Vi vet alla hur underhållande program som Doomsday Prepper är, men det sprids en felaktig bild. Framför allt om man jämför amerikaner med svenskar.

Så varför väljer många att undanhålla sin prepping?

  • Risk för att någon/några skulle anfalla om maten skulle ta slut.
  • Risken för att få en stämpel som underlig och utanför
  • Risken för ryktesspridning och osanning
Dela

1 svar på ””Har ni hört att Lasse har källaren full med konserver?””

  1. Har du några exempel på bra ”gömmor” i en storstad? Det känns nästan som att man är ca 3-5 dagar ifrån kaos (t.ex. vid ett stort omfattande el-avbrott. Enligt civilförsvaret så ålägger man ju i praktiken alla hushåll, att ha vatten/förnödenheter för alla i hushållet i ca: 5 dagar (…lite osäker på det exakta antalet dock). Är ingen ”prepper” men fascinerad av ämnet. Ett stormkök, 5l sprit (bränsle), en radio, ficklampa, batterier etc. finns ju hemma men… Vore roligt att få lite svar! MVH Mike

    Svara

Lämna en kommentar