Tåg stod stilla i fem timmar i minusgrader

SJ Regionaltåg
Foto: Caroline Ferdinandsson

När jag på SVT Nyheter läste om att ett tåg stannade utanför Boden vid femtiden på morgonen, och att resenärerna tvingades spendera fem timmar i en ouppvärmd tågvagn när kvicksilvret mätte -35 grader utanför för tåget, kom jag att tänka på Prepper Söderort som i december drabbades av en ”nedriven kontaktledning” och i realtid rapporterade om händelsen på Twitter.

Enligt Alejandro Soler på SJ:s pressjour är alla tåg utrustade med nödpaket som innehåller både filtar och gasolvärmare. Då är det konstigt att Marina Johansson har fått uppgifter om att det är minusgrader, frost på rutorna och att hennes vän Mikael Arthursson nästan tappat känseln i fötterna. Men som Prepper Söderort skrev i sitt inlägg så fanns det i december, under stormen Helga, endast fyra lysstavar i nödväskan, och toaletterna svämmade över på grund av att elsystem då lagt av. SJ:s nödkit verkar ha införts så sent som 2010.

Att bli fast på ett tåg, oavsett om det är plusgrader eller minusgrader, är inte kul. Och om det är minusgrader och alternativ uppvärmning saknas så upplevs det som värre. Precis som när luftkonditioneringen inte fungerar under en varm sommardag.

Vad bör man då ha med sig som tågresenär (delvis säsongsberoende)

 • Nödfilt / Rymdfilt / Överlevnadsfilt av mylar för att hålla värmen
 • Varma kläder
 • Varselväst, använd med förnuft
 • Hörselskydd
 • Värmepåsar som kan läggas i fickor och skor
 • Dricksvatten, gärna flera flaskor
 • Någon form av nödproviant, utöver lösgodis
 • Ficklampor med tillhörande batterier
 • Lysstavar (Glowsticks)
 • Powerbank nödladdare för mobiltelefon
Dela

6 svar på ”Tåg stod stilla i fem timmar i minusgrader”

 1. Jag har det mesta i min EDC, men exempelvis powerbank… det var en rolig en…
  Hade en i ryggsäcken som jag laddade.
  Sedan upptäckte jag att den laddade ur sig relativt snabbt (1v ungefär).
  Så jag var alltså tvungen att lägga på minnet att ladda den en gång i veckan minst, för att den skulle vara till nytta med den vikten.
  Jag bestämde mig för att skita i den.
  Det var inte värt besväret.
  Den energin och oron jag la ner på att trycka in ytterligare en nödvändig rutin i vardagen kunde jag lägga på annat.
  Men idén var god annars.
  Någon jävla måtta får det ju vara med administrativt arbete.
  Detta var en bra lärdom i prioritering.
  Det fanns annat att lägga energin på som kunde uppfylla andra behov.
  Elektronik i all ära, men det finns många saker som kan komma till nytta i EDCn, framför allt till den vikten som en powerbank har.

  Svara
 2. Intressant lista. Fast jag skulle korta ner den lite för att slippa dödvikt.

  *En flaska vatten. Flera stycken är overkill. Det blir bara en tung snuttefilt. Undantag om det är stekande hett och soligt.

  *Snacks. Helst inte godis utan något mer substantiellt som tex nötter och wasaknäckes smörgås med torr mjukost. Reser jag längre köper jag även med en enkel lunch/mellanmål.

  *En liten ficklampa. Helst med någon offgrid-laddning, annars extra batterier.

  *Analogt tidsfördriv. En bok eller korsord tex.

  Med de enkla sakerna klarar man sig fint i de allra flesta fall om man fastnar. Är det risk för frysgrader kan man kasta in en nödfilt också samt något förstärkningsplagg. Jag förutsätter då att man är klädd för utevädret och att man inte slösar på telefonens batteri.

  Ett litet förstahjälpen-kit, näsdukar och ev en plastpåse kan jag lägga till också. Då klarar man skråmor och toalett också. En bra rutin innan resor är att taktiskt dra en drill innan.

  Hörselskydd undrar jag lite över. Är det öronproppar för att slippa höra på gnällande och jämmer?

  Svara
 3. Verkar vettig din lista. Något jag funderat över är faktiskt hur tågbolagen själva ser på detta. Det borde rimligen vara så att de har filtar, nödvärmare, någon nödgenerator med sig på tågen så att det inte blir totalpanik varje gång ett jävla tåg stannar.

  Svara

Lämna en kommentar