Skydda dig mot övervakning på nätet

Dagens Nyheter har börjat publicera ett flertal artiklar kring integritet och säkerhet. Först handlade det om vilken information din operatör samlar in och igår fokuserade man på hur myndigheter och kommuner använder sig av olika former av tillägg och spårfunktioner på sina webbplatser. Givetvis är det inte enbart offentliga webbplatser som använder sig av tilläggen, utan i stort sett alla webbplatser.

På denna blogg, Swedish Prepper, används i första hand Google Analytics för att samla information om målgrupp och antalet besökare. Tjänsten Whos Amung us loggar även den hur många som just nu besöker bloggen. Bloggportalen, TopBlogArea och Blogtoplist är tre katalogtjänster som listar bloggar efter antalet besökare. Genom tjänsterna Creeper och Mediacreeper loggas vilka myndigheter och medier som läser bloggen.

Utöver ovan nämnda spårtjänster lagras ip-nummer och e-postadress för alla som skriver kommentarer.

Privacy policy / Terms of Service

Swedish Prepper förbehåller sig rätten att lagra och analysera data vilket också innefattar s.k. cookies i syfte att förbättra användarupplevelsen på bloggen och för eventuell framtida annonsförsäljning. Genom att kommentera på bloggen ger ni Swedish Prepper rättigheten att använda och på andra sätt återpublicera dem utan krav på ersättning. Kommentatorernas åsikter behöver inte spegla bloggarens. Vi förbehåller oss rätten att ändra ovanstående stycken i framtiden. Allt innehåll på sidan är skyddat enligt lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk – där inte annat anges.

Källa: ”Om Swedish Prepper”. Informationen har stått där i flera år.

Hur skyddar man sig mot övervakning?

Du som vill undvika uppenbar övervakning från exempelvis Google bör använda dig av webbläsaren Mozilla Firefox, istället för Google Chrome, vilken ger dig fler inställningsmöjligheter på detaljnivå. Den ger dig även möjlighet att installera en rad bra tillägg som kan öka din säkerhet och skydda din integritet.

HTTPS Everywhere aktiverar krypterad webbplatskommunikation där det finns möjlighet.
Ublock Origin filtrerar bort annonser som även kan innehålla malware. Avaktivera på betrodda webbplatser.
Ghostery ger dig möjlighet att se vilka som försöker övervaka dig och blockera dom.
Noscript ger dig kontroll över antalet javascript som körs. Obs! kan vara störande och generera trasiga webbplatser.

Utöver ovanstående tillägg bör man inaktivera Flash och/eller undvika att köra det. Dessutom kan det vara en god idé att automatiskt radera kakor (cookies) när webbläsaren stängs ner. Nackdelen blir dock att du måste logga in på nytt varje gång du startar webbläsaren.

Ett ytterligare steg är att använda dig av antingen en Proxy eller VPN vilket ger dig möjlighet till en krypterad anslutning från din dator till leverantörens servrar och all data ser ut att komma från leverantören, tillsammans med många hundra andra, och inte direkt från dig.

Dela

2 svar på ”Skydda dig mot övervakning på nätet”

  1. FB, G+, Tw och andra länkar följer surfaren varhelst denne är. Koppla en sajt till dessa tjänster och surfningen är totalövervakad. Ghostery, du har endast flyttat övervakningen till en mellanhand som i sin tur kan sälja informationen till Google eller trebokstavsmyndigheter inom signalövervakningens hägn.
    PRoxy – kör någon kodinjektion via Javascript så är du körd i vilket fall som helst. Sök proxy malware och en glad, lat spanjor.

    Enklast är att upprätta en helt ny generation webbsidor där bling bling reducerats till ett minimum. Endast text och bilder, inga centrala länkar från jättelika leverantörer, baserade på helt nya operativsystem, en helt ny infrastruktur där TCPIP ersätts med något nytt samt datorer som konstruerats om från grunden för att täcka in denna nya verklighet.

    Svara

Lämna en kommentar