Hur ofta köper Du en ny mobiltelefon?

iPhone Android stulen
Foto: Jhaymesisviphotography / CC BY

Jag har aldrig varit känd för att ha den senaste tekniken. Givetvis rycker det i köptarmen ibland, men min dator och mobiltelefon är inte av senaste modell, även om den förstnämnda behöver bytas ut under året.

Det är intressant att se hur vänner och kollegor spenderar sina pengar. Många har bundit upp sig i avbetalningsplaner där, oftast, mobiltelefonen ska betalas av under 12-24 månader framöver. Det handlar om allt från några hundralappar till strax under tusenlappen. Då ingår givetvis abonnemangskostnaden i den summan.

En kollega till mig resonerade som så att eftersom mobiltelefonen nu hade betalats av var det dags att köpa en ny, trots att den gamla fungerade hur bra som helst. Samtidigt funderar jag kring hur länge jag ska ha min telefon och om elektronikaffärerna kommer att fortsätta sälja ersättningsbatterier till den modellen dom kommande åren.

Givetvis kan snålheten bedra visheten. Det finns idag mängder av nya datorer och elektroniska mojänger som jag kan köpa och som är mycket bättre än den teknik jag idag använder. Min fem år gamla, och delvis trasiga, dator behöver, som jag tidigare skrev, bytas ut, troligtvis mot en stationär dator eftersom jag kommit fram till att jag dels inte flyttat min nuvarande laptop nämnvärt, samt att det blir mer prisvärt för det jag är intresserad av.

Några av er som läser bloggen kanske är försäljare, eller ekonomer, och kommer hävda att det är viktigt med konsumtion för att stärka tillväxten i landet. Min fråga är då, varför ska jag ersätta den nuvarande produkten som fortfarande fungerar och fyller mina behov, med något som kostar mig pengar och ger mig mer funktioner som jag inte anser mig behöva.

Vilka köpvanor har ni läsare? Köper Du en mobiltelefon, surfplatta och dator varje år. Har dina barn den senaste tekniken med det dyraste abonnemanget?

Skriv gärna en kommentar med era tankar och berätta hur just Du resonerar.

Dela

21 svar på ”Hur ofta köper Du en ny mobiltelefon?”

 1. Köpte senaste datorn för tre år sedan. Skaffade då en chromebook och är precis lika nöjd med den idag som när den var ny. När det gäller telefon så skulle jag säga att jag bytt varannat år sedan jag skaffade min första smartphone, Tidigare så var det mer sällan. Att jag byter oftare nu är mest för att appar uppdateras och slutar fungera tillfredställande i äldre telefoner.

  Svara
 2. Jag köpte min dator för två år sedan och den fungerar som den ska och jag är nöjde med den så jag tänker i alla fall inte köpa nån ny på ett bra tag.När det kommer till en ny mobil telefon så skaffade jag en ny för ett år sedan ungefär.

  Svara
 3. ”viktigt med konsumtion för att stärka tillväxten”

  Cancer fungerar med dem principen också. Tillväxt, tillväxt, tillväxt. Detta är ingen objektiv sanning utan en teori, eller rättare sagt en livssyn som jag definitivt inte delar. Resurserna räcker inte till som stöd för den tesen. Allt med måtta. Jag tror mycket mer på att planera, skapa, tillverka saker som håller så länge som möjligt. Även det inom rimliga gränser förstås, men tar vi och tittar på produkter som fanns för typ 50-100 år sedan och ännu längre så klarade de av det mesta livet kunde slänga på dem. Min syn på livet är att bygga samhället på traditionella grunder och hållbarhet. Bygg sedan OVANPÅ detta all high-tech du vill. Då har du både redundansen, hållbarheten, miljövänligheten och utvecklingen.

  Svara
 4. Jag har en stationär dator med WinXP sedan 2009. Den fungerar fortfarande. Köpte en laptop förra året som jag använder mest nu eftersom den drar mindre ström.
  Jag köpte en begagnad smartphone för ett par år sedan och har kontantkort. Min gamla osmarta mobil får fungera som reservtelefon. Även den har kontantkort.

  Svara
 5. Jag bygger mina egna datorer och har därför möjlighet att uppgradera efterhand som jag vill.
  Detta ger mig en större redundans och frihet.

  Mobilen används tills den är mer silvertejp än originaldelar.

  Men behöver du en dator kan du hojta till så kan jag bygga en till dig som är anpassad efter dina behov.

  /B

  Svara
 6. Jag har för vana att aldrig köpa något på avbetalning, undantaget bostaden. Då blir det mer tydligt vad saker kostar och man undviker impulsköp typ ’ny mobil för 0:-’. Måste man lägga upp 7000kr vid disken för senaste iphonen så är det ganska uppenbart att den kostar 7000kr, och inte bara några hundralappar i månaden i många månader. Abbonemang osv väljer jag ut efter behov, oftast kontantkort för mobiltelefoni.

  Svara
 7. Datorn köptes 2008, har bytt grafikkort och hårddisk, nyss uppgraderad till Windows 10. Den kom med Vista, testade en pirat av Win7 vilket snabbade upp den rtejält så när windows 8 kunde köpas för några hundralappar så var det bara att slå till.

  Är länge sedan jag köpte någon telefon av en operatör, körde länge med Ericson(Sony) , sedan blev det några samsung, brukade köpa förra årets toppmodell, men sen några år går det inte längre byta batteri utan att skruva sönder telefonen, och det har blivit svårare och svårare att få tag på delar/tillbehör de säljs bara nåt år, Så nu senast blev det en Iphone just pga av att det finns delar så man kan laga dem , en fabriksrenoverad 5C för drygt 2000 spänn..

  Svara
 8. Jag hade min Iphone 4s i tre och ett halvt år som jag betalade direkt och har alltid haft kontantkort på. För ca ett halv år sedan vart jag trött på att den dog så fort det blev under nollan eller pga att jag missat att ladda den tillräckligt ofta så su har jag en CAT knapptelefon som uppfyller mina behov ypperligt! Jag kan ringa och smsa och ta emot sms och samtal 😉 Dock har jag en gammal Samsung galaxy s2 som jag använder som Ipod där jag har de få appar som jag känner att jag behöver men den kör jag bara hemma på det trådlösa (inge abonnemang skit).

  Min första laptop köpte jag för snart 4 år, de första åren användes den väldigt flitigt, säkerligen minst 3 timmar/dag, men nu det senaste året har jag börjat sitta mindre vid datorn. Laptopen funkar dugligt fortfarande men jag börjar märka att den har sett sina ljusaste dagar. Jag har nu en mindre laptop som jag fått låna genom skolan och den använder jag som primär dator i nuläget. Men det händer fortfarande att jag gör vissa saker på den gamla ”burken”.

  Svara
 9. Köpte dator (stationär) för 4 år sedan, uppgraderats över tid. Köpt en telefon hittils, nu sparad som backup-telefon. Annars har det alltid varit hand-me-downs och nu senast via jobbet… Finns roligare saker att lägga pengarna på 🙂

  Svara
 10. Du känner säkert till det tips jag tänker komma med men jag drar det iaf.
  Vill du inte bidra till konsumtionssamhället direkt finns allternativet att köpa en rekonditionerad begagnad dator oftast med förnyad garanti etc.. Exempelvis från inrego.se

  Intels i5 och i7 processorer har inte ökat sin prestanda nämnvärt de två/tre senaste åren. En SSD gör avsevärt mycket mer för den övergripande prestandan.

  Slut på tips =)

  Svara
  • Absolut, förutsatt att det är en stationär dator man är ute efter. En bärbar dator vill man oftast köpa ny just på grund av batteriet osv.

   Men har man en bra laptop man är nöjd med som saknar ssd så kan det vara värt dom pengarna.

   Svara
   • Bärbara datorer är mycket bättre på att ha utbytbara batterier än moderna mobiltelefoner, så jag skulle inte vara rädd att köpa rekonditionerad bärbar. Fick en bärbar 2010. Det var förvånansvärt lätt och billigt att få skärmen utbytt 2014 efter en liten olycka. Senare samma år dog batteriet, men det går enkelt att byta ut. (Har dock kört utan batteri sedan dess). Har nyligen fått en bärbar dator via jobbet.

    Vad gäller mobiler så är det begagnat som gäller. Just nu har jag en jag fick ta över efter svärmor för 1½ år sedan när hon köpte en ny. Innan dess en jag köpte begagnad av en kompis kanske 2012, bägge smarta telefoner. Innan dess en knapptelefon som hölls ihop av tejp och lim.

    Svara
 11. Jag byter då det behövs. Med nya mobiler verkar det behövas varannat år. Betalar också av på 24 månader (billigare så) så det brukar komma lägligt att mobilen går sönder när abbonemanget nästan gått ut. Gjort det senaste 2 byten iaf.

  Svara
 12. Jag använder mobiler tills de slutar fungera eller blir så hopplöst omoderna att man nästan skäms, som när det kändes som alla hade smartphone utom jag. Fick första mobilen ca -97, Ericsson GA628, och har därefter haft tre olika, Ericsson T65, Sony Ericsson K800i, och Sony Xperia Z, fast T65 och Xperia pajade och ersattes av garantin, så totalt 6 mobiler har jag ägt. Dessa tre har dock varit väldigt moderna fina modeller när de införskaffats, kontant betalda och olåsta, efter mycket research och funderande. Är man nöjd med köpet behövs den inte ersättas i första taget, tycker jag. Jag blir fäst vid dem.

  Datorer har jag bytt när de pajat, är inne på min fjärde nu.

  Svara
 13. Har aldrig köpt en mobiltelefon. Min första fick jag för öh… 7 år sen? En Nokia E51. Håller batteriet länge. Man kan ringa med den och skriva SMS. Den fick vi behålla gratis när vi bytte arbetsgivare 2 år senare. På mitt nya jobb fick vi en Samsung S3 som jag bara har på jobb.

  Har en stationär maskin hemma som tillfredsställer mitt behov av nätet. Och en iPad som jag fick på en iOS kurs, betald av arbetsgivaren.

  Svara
 14. Jag har en ganska ordentlig datorbänk, 3st stora bigtowers fullproppade med grafikkort. Fast, jag labbar en del med datorsäkerhet t.ex password cracking som kräver mkt krut. Fast, det blir inget mer shoppade nu. En Raspberry Pi, mobil setup räcker egentligen…

  Svara
 15. Min Macbook är 4 år och min Iphone 3 år.
  När jag hade PC och Android bytte jag betydligt oftare.
  Som prepper är det viktigt att tänka kvalitet, det kan vara den
  sista modellen du har möjlighet att köpa (vad det än gäller).
  Nästa modell kanske kommer ut om 200 år…. 😉

  Svara
 16. sonyericsson p1
  med reservbatterier. 11 år i bruk och fungerar .
  fortfarande.

  Pentium IV från 2005 är vid 2019 också helt okej, och det lönar sig att migrera över till Ubuntu.

  med datorer det går också att kolla dessa grovsopor-rum när du e i stan. Folket kastar alldeles ofta borta datagrejer som är helt fungerande men saknar kunskap att hantera dem. Då kan man plocka upp hur många datorer, utskrivare, nätverk switchar som helst.

  kanske låter som extrem, men i livet händer att någon dator för att göra jobbet sätter situationer där någon dator från 1995 är nyttigare än nyaste ”superlaptop” pga alternativ varianter var urusla eller för dyra (hemmagjord custom EPROM programmer)

  Svara
 17. (del 2)

  nya saker kan vara bra, MEN dessa har några faror om man använder dessa obehindrat — man blir beroende av sådana och då blir man hjälplös utan sådana. Man ska tänka efter — att se över sina vanor för att annars blir.

  Man behöver ju inte ha internet i mobilen, så mycket bråttom har man ju inte?!
  Dessutom borddator håller sig bättre och är hälsosammare, ergonomiskare än laptop (– laptop var menat endast för kortvarig arbete).

  Men… vi har redan generation vilken klarar inte av ens 20 minut internet avbrott. Hur vore det 20 minut elavbrott då? 🙂

  Svara

Lämna en kommentar