Är cyklister begåvningshandikappade?

Herrcykel
Foto: timquijano / CC BY

Antalet personer som väljer att använda sig av cykeln som transportmedel har ökat dom senaste åren i takt med att det byggts fler cykelvägar och att avståndet mellan arbetsplats och bostad krymper.

Som gångtrafikant är det ofta man blir omkörd av en hel hoper cyklister som endast undantagsvis väljer att använda sig av ringklockan och aldrig meddela sin närvaro på annat sätt. Cyklisterna visar oftast inte hänsyn till dom bilister som finns ute och kan, precis som stressade gångtrafikanter, cykla rakt ut i gatan utan förvarning.

Att många cyklister fortfarande väljer bort hjälmen är ingen nyhet. Även om man har råkat ut för någon olycka. Det är även många minderåriga trafikanter som inte använder hjälm, trots att det sedan några år tillbaka är lagkrav på att använda hjälm som cyklist till den dag man fyller 15 år.

Tillhör du kategorin människor som har musik i båda öronen samtidigt som du tittar igenom flödet på Instagram? Idag väljer allt fler cyklister att lyssna på musik och radio och på det sättet skärma av sig från vad som händer runt om kring dom. Det är trafikfarligt. Jo, jag vet att döva har rätt att ta körkort och köra bil. Men den som har två friska öron borde använda sig av möjligheten att lyssna på trafikbruset.

Senast idag såg jag en kvinna som cyklade utan hjälm samtidigt som hon pratade med någon per telefon. Sin mobiltelefon hade hon i ena handen, uppe vid hakan, och den andra på styrets ena handtag. Det gick vingligt upp för backen. Kan ni förresten förklara det beteendet för mig, folk som för mobilen till munnen trots att dom använder hörlurar med mikrofon.

Uppmaning till cyklister: Använd hjälm, reflexväst och ha fungerande ringklocka och lampor.

Dela

5 svar på ”Är cyklister begåvningshandikappade?”

 1. Vilket fokus har du på bloggen?jag gillar dina preppinlägg men gnäll som det här är rätt trist. Vill gärna veta det ur ett konstruktivt syfte så jag antingen kan ta bort eller behålla din blogg. Du skriver givetvis precis vad du vill :). Jag vill bara ha lite hjälp inför framtiden.

  Svara
   • Ja, jag tycker mycket om när du skriver om förberedelser inför situationer som gemene man inte räknar med i vardagen, prepp helt enkelt 🙂

    Det finns såklart de som gillar att läsa gnäll också, som sestir t.ex. Jag vill poängtera att du såklart skriver precis vad du vill. Min undran är skriven eftersom jag inte uppskattar gnäll och därför får jag plocka bort dig från rss läsaren om det är en framtida inriktning på bloggen.

    Svara
 2. Gnäll kan vara ok men..
  1) Någon annan bloggare kan vilja gnälla över att vissa cyklister envisas med att plinga helt i onödan bara för att de ska köra om någon på en cykelbana. Man blir ju skrämd av det höga ljudet. Tror de att vi gående är förståndshandikappade? :p
  2) Det är bra om fler cyklar istf att ta bilen men det lär inte bli av om man ska fixa hjälm, reflexväst och fungerande lyse.
  3) Som bilist blir jag i vissa situationer bländad av reflexvästar så bara ljusa kläder (och lyse och reflexer på cykeln förstås) är bättre.
  4) Det är väl härligt om de cyklister som tvunget ska lyssna på musik och sms:a när de cyklar blir klara med den aktiviteten innan de får chansen att sätta sig i en bil där deras handlande mer troligt får fatala konsekvenser för någon annan?

  Svara
  • Det är lag på belysning när det är mörkt. Polisen kommer att bötfälla dig så det kommer du inte undan. Det samma gäller reflexer. Antingen en vit och en röd och/eller orange i hjulen. Vidare anser jag att hjälm är viktigt eftersom det handlar om individens säkerhet. Ingen vill vara förlamad och är man förälder och inte 18 år och singel har man ett än större ansvar.

   Svara

Lämna en kommentar