Stort gensvar på inlägg om krislåda

Trangiakök
Foto: Argus Fin / CC BY-SA

Dom senaste dagarnas gensvar i sociala medier och på bloggen med anledning av inlägget ”Krislåda för under 500 kr på Biltema” visar hur viktigt det är med konkreta exempel. Inlägget handlar, precis som rubriken antyder, om en enkel lista med produkter för en Krislåda. Givetvis måste den kompletteras med mat, brädspel och anpassas efter familjens storlek. Men det handlar om en lägstanivå i varje familjs krisberedskap. 500 kronor är inte mycket pengar för saker man kan komma att behöva vid ett strömavbrott.

När en politiker eller någon som är mer insatt i krisberedskap och försvarsfrågor pratar om miljarder kronor är det svårt att som enskild individ kunna relatera till det. Även en lista på saker man behöver för en grundläggande hemberedskap kan vara svår att relatera till, om man saknar en uppfattning om vad saker och ting kostar.

Alla kanske inte har möjlighet att avsätta fem hundrakronorssedlar denna månaden, men du har nu ett mål, spara femhundra kronor och köp det du behöver. Du behöver inte spara hela summan, utan kan inhandla gaskök, vattendunk och ficklampa pö om pö. Istället för en vattendunk kan du använda dig av 5-10 stycken stora PET-flaskor för att lagra vatten. Om några månader kanske du har en beredskap som är två eller tre gånger den ursprungliga summan.

Vad vi alla kan lära, både preppers och krisberedskapsansvariga, av inlägget är att det är viktigt att ge svenskarna konkreta exempel på vad som kan hända, vilka konsekvenser det kan få och ställa det i relation till vad en grundläggande hemberedskap kostar.

Dela

Lämna en kommentar