Krislåda för under 500 kr på Biltema

Listan på inköp Uppdaterad 2019-02-24

Ryktet att prepping är en prylsport för paranoida män är kraftigt överdrivet. Du bestämmer givetvis själv nivån i din beredskap, både ekonomiskt och ur ett tidsperspektiv. Men alla måste ha en hemberedskap, även om den inte är juridisk i lagens mening, utan funktionell.

I fredags uppmärksammade Niklas Wiklund in sin krönika ”Dags att bunkra inför kris – det har jag gjort” hur viktigt det är. Förhoppningsvis är det inte enbart dom redan frälsta som läser krönikan, utan även folk som börjar tänka i rätt banor.

Vi rekommenderas, av bland andra MSB, att ha en krislåda. Därför skrev jag ihop en lista för under 500 kr med utrustning som kan vara bra att ha. Den kan givetvis kompletteras efter eget huvud. I exemplet saknas exempelvis kortlek, kontanter och konserver. Genom att använda dig av andra butiker än Biltema kan du också få utrustning av bättre kvalitet och till varierande priser, både högre och lägre.

Vad har du i din krislåda?

Dela

15 kommentarer tillKrislåda för under 500 kr på Biltema

 • Varför gasolkök? Varför inte trangiakök och t-sprit?

 • Håkan

  Tycker du gjort en välbalanserad krislåda för strömavbrott och liknade. Ungefär samma saker skulle jag rekommendera. En billig försäkring att ha hemma. Även jag skulle välja gasol framför trangia i en låda av denna typ. Man slipper slappa med t-sprit i mörkrer, sotar inte och högre effekt. Fast naturligtvis så har jag trangia också. Sen så skulle jag rekommendera en pannlampa också. Finns billiga på Biltema. En handhållen lampa är bra men så fort man ska göra något som kräver mer än en hand så är pannlampan överlägsen. Själv så har jag istället för att köpa en vattendunk valt att ha vatten 1,5 liters petflaskor.

 • En genomtänkt grundlista tycker vi. Bra tankelek att utgå från enda butik.

  Kanske skulle understrykas att utrustningen i listan räcker för en person?

  • Givetvis kan jag lägga till ett förtydligande i dokumentet om att listan är avsedd för ett mindre hushåll och kan behöva kompletteras. Även med mat och eventuellt även kastruller.

   Syftet var att påvisa att det inte alls behöver kosta tusentals kronor, utan att det räcker med några hundralappar.

   • Som sagt: Bra.

    I vilken utsträckning tror du att själva utgiften hindrar människor?

    • För hushåll med låg socioekonomisk status är kostnaden givetvis ett hinder, och man väljer att prioritera mat för dagen. Tidigare har jag fått till mig att alla inte har råd att spara, på grund av exempelvis sjukskrivning eller deltidsarbete. Så uppenbarligen finns det ett hinder.

     Sen finns det antagligen en mental spärr där man som ”normal” konsument väljer produkter som har lågt pris, framför hög kvalitet med lång hållbarhet. Sen kan nog många se en krislåda som en onödig utgift, men om det är till en relativt låg kostnad är chansen större att dom tar sig över tröskeln.

     • Där tänker jag att vi på MSB (bland andra), har en viktig uppgift att just föreslå krislåderelaterade saker som man också kan använda i vardagen.

      Vi har ju redan en sida om detta på DinSäkerhet.se:

      Gamla prylar på nytt sätt
      http://www.dinsakerhet.se/Din-krisberedskap/Klader-prylar-och-hygien/

      Men vi behöver uppmuntra människor att använda fantasin ännu mer! I samband med att vi just nu skriver om alla sidor på DinSäkerhet.se och gör dem både mer lättlästa och lättillgänliga för olika plattformar, kommer vi nog att be om tips.

      Återkommer om detta!

 • […] senaste dagarnas gensvar i sociala medier och på bloggen med anledning av inlägget ”Krislåda för under 500 kr på Biltema” visar hur viktigt det är med konkreta exempel. Inlägget handlar, precis som rubriken […]

 • NewbiePrepper

  Finns liknande listor för andra summor? Kan ni göra en för låt säga 1000kr och 1500kr för att se vilka prylar man bör lägga till eller ha av högre kvalitét?

  Vore mkt intressant.

 • […] Preppning – en sund nybörjarguide Swedish Prepper: Krislåda för under 500kr Swedish Prepper: Checklistor En Svensk Prepper: Minsta möjliga förberedd En Svensk Prepper: […]

 • Mikko

  Jag har en handmal för kaffe och en kaffepanna så att jag får mitt kaffe

 • en annan Mikko

  Jag dricker inte kaffe, men jag har tillräckligt med te och livsmedel för några veckor som också kompletteras undan för undan. Te kan också bryggas t.ex. av tallbarr som innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Har även stearinljus, lampor, gasolkök, konserver och torskaffning mm. antagligen mer än en ”medelsvesson” har hemma. Beredskap är alltid viktigt, hoppas att det aldrigt skulle bli ”skarpt läge” för oss!

 • Prinsen

  Själv har jag ett elverk, jag har förstått att folk rynkar på näsan och tycker set är väl ingen riktig förberedelse och preppers menar på att man är då låst till hemmet, jaha och varför ska man inte stanna där om det finns kvar, hela den här hypen känns som om alla ska ut i skogen och bo under en gran i månader, jag tror inte det kommer att bli så, då har jag hellre frysarna fyllda och 100 liter diesel hemma.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>