Beredskapsskäl talar för att vi måste ha kvar ett robust FM-nät

Transistorradio Batteri
Public Domain

Nu är jag en lekman i ämnet DAB-radio, men är av princip starkt kritisk mot nedsläckningen av det svenska FM-nätet. Främst på grund av att vår information vid kriser kommer bli starkt lidande då det är fler idag som äger en FM-mottagare än en DAB-radio. Troligtvis kommer det även förbli så inom 10 år. Om man inte slänger ut radion helt.

Idag kom jag över ett inlägg med namnet ”DAB-radiosatsning försämrar norsk krisberedskap” där man kan läsa ett antal länkade remissyttranden till varför man inte bör släcka ned FM-nätet i Norge. Bland andra är det det svenska Publice Servicerådet. (Länk till remissvar)

”Beredskapsskäl talar för att vi måste ha kvar ett robust FM-nät som kan distribuera public servicekanalerna, inte minst trafikinformation även via lokalradio.”

De skriver också att

”… Det finns sådeles risk att en utlänsk sändare kan slå ut samtliga NRK:s radiokanaler i ett område som exempelvis Stor-Oslo.”

IKT-Norge är även de skeptiska till att FM-nätet släcks. De lyfter också upp frågan om att utländska fordon inte kommer att kunna bli varande via radio då allt för få bilar, både norska och utländska, idag har DAB-radio. (Länk till remissvar)

Följande citat är dock värst

”Nasjonalt risikobilde for 2014 ble lagt fem i Desember 2014. Her er konklusjonen at all trafikk til DAB nettet går på kun en infrastruktur. En feil i dette sentrale nettet er nok til å slå ut kriseberedskapen i Norge. FM nettet for lokalradio er ofte bygget ut utenom det sentrale nettet og er Norges eneste beredskapskanal hvis alt annet bryter sammen.”

Så vi har alltså fått veta att dels kan en utländsk sändare störa ut delar eller samtliga av NRK:s radiokanaler i ett område. Dessutom är det ett centraliserat nät vilket kan störas ut på nationell nivå och kommer leda till att krisberedskapen slås ut.

Ha en fortsatt trevlig helg och glöm inte lyssna på radio!

Dela

13 svar på ”Beredskapsskäl talar för att vi måste ha kvar ett robust FM-nät”

 1. Radion är ett ofta lite hånat och förbisett medium som många, inte minst yngre, klassat som hopplöst ute och passé.

  Inget kunde vara felaktigare!

  Med nuvarande FM-radio når man snabbt en absolut majoritet av befolkningen och har dessutom fördelen av att man kan nå dessa trådlöst t.o.m kan mottagaren vara batteridriven, eller drivas med andra icke nätbundna driftmetoder.

  Att byta ut alla dessa miljontals(?) FM-mottagare är inte gjort i en handvändning och kostar dessutom astronomiska summor.
  Innan man har uppnått samma grad av lyssnande som på FM så kommer det ta åtskilliga år eftersom alla apparater inte kan ersättas momentant.

  Jag förstår vilka fördelarna med DAB-radio är, men tycker likväl att det är ett mycket tveksamt projekt att satsa på.

  Teknikbyråkrater som vill ha det allra senaste och kassera det gamla, men fungerande, har ofta haft fel förr.
  Se utfasningen av hkp4 som ett exempel…

  Nackdelarna med införande överväger fördelarna, enligt mitt tycke!

  Svara
  • Ur ett krisberedskapsperspektiv är även radio via 3G-nätet ett mycket dåligt val eftersom nätet vid ett strömavbrott kommer att släckas efter några få timmar när mobilmasternas reservkraft laddat ur.

   Därför är en batteridriven FM-radio ett bra komplement.

   Svara
   • Det är ett ännu sämre val än du tror, så fort mobilmastens reservkraft slår till så stängs mobildata av HELT för att spara energi: det går bara att ringa och skicka SMS, mobildata är helt dött.

    Svara
 2. FM-nätet utom viss reklamradio är också helt centraliserat i sin distributionsmodell. Men det finns omfattande åtgärder vidtagna för att hantera fel och avbrott. DAB är i stort sett samma distributionsmässigt men det finns ju problemet med singelfrekvens, dvs att man kan störa ut alla kanaler genom att bråka med en enda MUX. (kaka av flera radiokanaler med sönderkomprimerat ljud (annars får de inte plats) som sänds ut på en frekvens. )

  Svara
 3. Cornu skriver att det kommer kosta svenska hushåll 2 miljarder att byta till dab. Av princip så kommer många äldre strunta i att köpa ny dyr utrustning. Och mååånga yngre kommer inte ens reagera tack vare att allt intressant finns i mobilen. Så när FM slår igen kommer ”radion” som den brukas idag relativt snabbt dö ut.

  Svara
  • Testa att lyssna via mobilen på fjällvandringen ute på fjället eller ute med båten, där vädertjänsten kan vara skillnad mellan liv och död. Täckning med FM är det enda som i dagsläget sänds som klarar avstånden.

   Svara
 4. När krisen kommer slocknar närradio, reklamradio, mobilnäten och folks egna WIFI-nät.
  Detta innebär att mängden ”radiosmog” minskar till 50-talsnivå och de sändare som fungerar kommer höras längre. Idag kan man t.ex. lyssna på P4 Norge (Halden 106,1) hyfsat i Lidköping. Detta innebär att storstadsområdena kan nås med krisinfo via utländska sändare från Norge, Danmark och Åland.

  Svara
 5. Känner att ett förtydligande är på sin plats. Jag tycker att det är värdelöst att lägga ner FM bandet. Men då dagens fork förlitar sej på mobilen och andra redan befintliga digitala lösningar som Spotify, you tube mm mm så kommer dab radio bara göra att färre lyssnar.
  Vid en fjällvandring är en modern smartphone med en batteritid på 12-24h helt förkastlig.

  Svara
 6. Många kommentarer här om att ”folk kommer inte att köpa en nya DAB-radio”. Men hur många har idag en FM-radio egentligen? Framförallt, hur många har en batteridriven? Och batterier?

  Nu menar inte de som redan har 10-liters dunkar fyllda med vatten i förrådet bredvid högen med konserver, utan medelsvensson som räknar med att det finns mat på ICA när det behövs…

  Svara
 7. Magnus, majoriteten av alla Android-telefoner har en inbyggd FM-radio.

  Stänger man av bredbandet på telefonen, och ev. GSM-funktionen, så kan batteriet räcka för FM-mottagning, ca 2-3 dygn.

  Bäst är dock ifall man har en separat radio, med både FM och AM. PÅ AM kan man då lyssna vad utländska radiostationer har att säga.

  Svara

Lämna en kommentar