Sverige- ett land utan bankomater

BankomatBankomat AB:s uttagsautomater slogs ut under ett par timmar under eftermiddagen på grund av ett databasfel i företagets centrala IT-miljö. Men eftersom ingen idag använder kontanter, och kortterminalerna fortfarande fungerade så behöver vi som medborgare inte oroa oss, eller ha en säkerhetsbuffert med kontanter i madrassen… Eller?

Samtidigt har som mest 20 000 av Telias abonnenter haft problem med telefonin i Trollhättan med omnejd efter att en av företagets huvudstationer. En av konsekvenserna har varit att Trygghetslarmen inte fungerar. Enligt Peter Asp, informationschef i Trollhättan stad, tar det ett dygn innan de får meddelande om när ett trygghetslarm inte fungerar.

Först undrar jag varför man idag inte använder trygghetslarm där 3G/GSM används som backup om det fasta telefonnätet inte fungerar. Och nej, man bör inte enbart förlita sig på mobil teknik eftersom det fasta telefonnätet historiskt sett, fram till Telias pågående nedrustning med politikernas goda minne, varit stabilt. Fast idag har antagligen telefonväxlarna samma dåliga batteribackup som de mobila basstationerna.

För det andra kan man fråga sig varför man använder ett system där det tar ett dygn innan man märker att det är problem med trygghetslarmet. Det minsta man kan göra idag är väl ändå att använda något så primitivt som ping?

Har du drabbats? Skriv en kommentar!

Dela

8 svar på ”Sverige- ett land utan bankomater”

 1. Att svenskarna så glatt accepterar bankernas gigantiska projekt att få samhället ”kontantfritt” är minst sagt förvirrande! Så rädda och upprörda vi svenskar annars är när det gäller vårt viktiga Integritetsskydd, hade man förväntat sig lite mer motstånd till den exakta och detaljerade övervakningen det innebär att lämna över hela vårt ekonomiska liv åt banker och myndigheter. Varje medborgares ekonomisk transaktion kan kontrolleras och dessutom regleras. Dessutom krävs ett fungerande nätverk och elektricitet!
  Använd kontanter och se alltid till att ha mycket kontanter undanstoppade på ett säkert ställe!

  Svara
 2. Trygghetslarmen använder ping som du skriver. De ringer varje natt upp centralen för att kontrollera funktionen. Grejen är den att varje samtal kostar pengar som hamnar på brukarens räkning. Små summor men svåra att förklara. Hade det varit en IP-lösning så hade det varit enklare att hålla koll på funktionen men nu krävs det ett uppkopplat samtal varje gång.

  Svara
 3. Jag måste hävda att det värsta inte är att folk inte har kontanter på sig utan deras attityd när saker och ting inte fungerar som det ska.
  Har jobbat i en liten butik på landet där det med jämna mellanrum var strömavbrott, lokalbor och andra boende på landsbygden eller mindre orter var alltid förstående men så fort de kom från en stad och allra helst om de kom från Stockholm blev de nästan aggressiva och gick till personangrepp så fort det blev strömavbrott och de inte kunde använda sitt kort, och det var alltid mitt fel att de inte hade några kontanter på sig av någon mystisk anledning. Folk från småorter hade i allmänhet inte heller kontanter på sig men de tog det hela med ro och accepterade situationen även om de inte heller kunde handla.

  Svara
   • Stämmer bra. Det tog ungefär en kvart per kund när man var tvungen att skiva upp allt i två exemplar och dessutom var ju givetvis ingenting prismärkt så man var tvungen att springa runt i hela butiken och kolla priser.
    I början hade vi en urgammal manick som man drog och fick fram en karbonkopia men babs som hade hand om korthanteringen var inte särskilt glada när vi använde den(merarbete) och inte företaget heller för då blev det fel i statistiken, så vi fick efterregistrera allt i butiken.
    Senare när vi fick ett kassasystem som var integrerat med kortläsaren gick det inte att efterregistrera korten så då fick vi sluta med det. När jag ifrågasatte och undrade hur vi skulle göra NÄR det blev strömavbrott fick jag bara till svar att detta systemet var säkrare och att deras tester hade visat att det inte fanns några problem. När jag försökte påpeka att alla testerna var gjorda med förutsättningen att strömmen fungerade blev svaret i princip ”god dag yxskaft” det låg uppenbarligen utanför deras tankeförmåga. Företaget var inte direkt överlyckliga över att vi improviserade men eftersom vi var en väldigt liten butik så brydde de inte om oss så särskilt mycket. Vi fick en del skit för att vi inte gjorde som alla andra (som vi igorerade) och följde order till punkt och pricka utan försökte vara smidiga för kundernas skull 🙂 Det värsta var ändå att uppåt i hierarkin (som alla befann sig i städerna) hade noll förståelse för att man behövde ha ett alternativ om det skulle hända något. (Visserligen var det inga livsviktiga varor vi sålde, men ändå)

    Svara
    • Att man inte kan efterregistrera kontokort kan jag förstå. Men det borde ju inte vara så svårt att använda sig av kontanthantering och efterregistrera. Problemet kanske är att få ut växelkassan med alla digitala system som är idag.

     Svara

Lämna en kommentar