Stort strömavbrott på Gotland

I dag bröts strömmen från fastlandet till Gotland, för tredje gången i år. Det är inte samma fel, utan olika som har inträffat varje gång. För några dagar sedan var det strömavbrott i Stockholm och 80 000 abonnenter var utan ström, för andra gången på kort tid.

Som ni förstår är vår elförsörjning oerhört sårbar, framför allt märks detta när storstäderna drabbas och kollektivtrafiken lamslås, telefoner slutar fungera och man är hungrig eftersom mikrovågsugnen inte fungerar. Oftast drabbas inte städer, utan det är den som bor på landsbygden som fått vänja sig vid ständiga strömavbrott, som kan variera i längd beroende på problemet och dess omfattning.

För mig är det intressant att läsa, och lyssna, på vad alla som drabbats skriver och säger på internet. Mest klagas det i sociala medier, och i kommentarsfällt, på att de inte kan ladda sina telefoner, andra klagar på att värmen försvinner, eller att de inte kan laga mat. Allt detta går att komma runt genom att ladda telefonen i bilen, skaffa en vedspis eller fotogenvärmare och ett friluftskök.

I dag har vi en relativt bra infrastruktur, även om underhållet är kraftigt eftersatt. Detta är kanske bara början, i framtiden kanske vi måste lära oss leva med tillfälliga strömavbrott, inställda tågavgångar och luckor i kommunikationsnätet. Jag har inte den insyn som tekniker och myndighetspersonal har, men jag vill inte vara den som sitter där utan värme på julafton.

Hur ser du på detta, har du drabbats av de senaste årens strömavbrott. Skriv gärna en kommentar med dina upplevelser och hur du själv har löst problemen tillfälligt.

Dela

1 svar på ”Stort strömavbrott på Gotland”

  1. Det är bara att inse att det inte kommer att bli bättre. I den fullständiga förvirringen skapad av kvartalsekonomi, krav på ständigt ökade vinster samt frånvaro av ansvar eftersom det inte ingår i min leverans så kan det bara gå åt ett håll.

    Har tre braskaminer hemma, 10 kubikmeter med ved, egen brunn och ett dieseldrivet 3-fas elverk. Hoppas vara någorlunda förberedd och borde klara en vecka innan det är dags att söka hjälp utifrån.

    Svara

Lämna en kommentar