In Case of Emergency: kontaktuppgifter till anhörig

In Case of Emergency: mobiltelefon iphoneDu är medvetslös och blöder kraftigt. Personerna framför dig har ingen aning om vem du är och det enda sättet för dem att ta reda på det är genom att se efter ifall du har ett körkort eller id-kort i plånboken. I dag kan vi, med hjälp av några knapptryck, använda mobiltelefonen för att ta reda på vem personen är och ringa närmsta anhörig. I dag är de flesta telefoner låsta, du måste ha en kod för att komma åt kontaktlistan. I de flesta fall är detta bra, ingen kan komma åt dina uppgifter, utge sig för att vara dig på sociala medier eller komma åt dina privata bilder.

En låst hemskärm är tyvärr ett problem för den som vill kontakta närmsta anhörig, fråga vem du är, om du har några sjukdomar eller allergier. Men det finns ett enkelt sätt att komma runt detta, med hjälp av den inbyggda applikationen för anteckningar. Detta fungerar i dagsläget på Android och Apple iOS. Efter att du skrivit klart anteckningen tar du sedan en skärmavbild (screenshot) på texten, och använder funktionen crop för att beskära bilden.

Det är viktigt att det står ICE, In Case of Emergency. Skriv gärna ditt namn, eventuella sjukdomar som diabetes, astma och epilepsi. Har du allergier mot penicillin, gluten eller liknande skriv gärna det. Ange också din blodgrupp. Uppge telefonnummer till flera kontakter och om det är din svärmor, farmor eller fru.

Se till att sprida budskapet, byt ut bilden på låsskärmen till dina kontaktuppgifter, eller installera en app som visar dem. Har du tips, tankar och idéer skriv en kommentar. Skulle du kolla en medvetslös persons mobiltelefon efter kontaktuppgifter efter att du ringt SOS Alarm?

Telefonnumret på bilden går till Efterlyst på TV3, för er som känner igen det.

Dela

6 svar på ”In Case of Emergency: kontaktuppgifter till anhörig”

 1. Jeg ville aldri i livet ha gitt noen så lett tilgang på mitt personnummer. Jeg vet at personnummer er en offentlig handling i sverige, men i norge er det hemmelig og dessuten regnet som særdeles viktig for folk som bedriver id-tyveri.

  Svara
  • Absolut. Men du förutsätter att man är nära ett sjukhus eller har tillgång till en bra sjukvård med snabba ambulans-transporter. Förhoppningsvis befinner man sig i ett land där detta finns, men om man är på en resa eller om sjukvården av någon anledning är överbelastad, vad händer då? Förhoppningsvis behöver man aldrig ens få en blodtransfusion.

   Svara
 2. Inom akutsjukvården så är stabilisering av situationen prio 1, transport till sjukhus nummer 2, skadekontroll och åtgärdsplan nummer 3. Möjligtvis kan det bli intressant att kolla upp vem du är när det akuta läget går över.
  Inom både militär och civil trauma hantering så vätskar man upp patienten, stoppar blödningar och ger plasma. Ytterst sällan man ger blod, och har man kommit så långt att man behöver ge blod så testar man innanman ger, oavsett var pat skrivit vilken blodgrupp man har.

  Svara

Lämna en kommentar