Hur skyddar man hemmet från giftig brandrök?

Bild på brandröken från Halmstad
Foto: Halmstad Segelsällskap

Helgens brand i Halmstad har fått mig att tänka på hur viktigt det är att veta var alla friskluftsventiler finns för att hindra den giftiga brandröken från att tränga in i hemmet. Det första jag tänker på är att stänga alla dörrar och fönster och stänga de ventiler som finns ovanför många fönster. Men det finns fler ventiler, en i badrummet och en i köket.

Även om jag stänger både ventiler och fönster kommer det fortfarande att läcka in gas genom fönsterkarmen eftersom att tätningslisterna inte fyller sin funktion. Därför tror jag att det kan vara en god idé att tejpa för ventiler, brevinkast, dörr- och fönsterkarmar för att stoppa luftgenomströmningen vid allvarliga händelser som branden i Oceanhamnen.

Vad tror du, är det en bra idé att tejpa för ventiler och dörrar med silvertejp? Skriv gärna en kommentar om detta och vad du och framförallt övriga familjen har för rutiner om ”Hesa Fredrik” skulle ljuda över din stad.

Jag vill också passa på att säga att Halmstads kommuns närvaro i sociala medier är något som fler kommuner borde ta efter. Under helgen försökte jag också sprida vidare den information de gav och jag postade några bilder på Facebook från Halmstad.

Dela

1 svar på ”Hur skyddar man hemmet från giftig brandrök?”

  1. Samma råd som brukar ges i Israel när det är risk för gasanfall. Under något av Irakkrigen var det dock en familj som lyckades tejpa in sig så noga i ett rum att de dog av syrebrist. Jag tror det är en bra idé att tejpa stora ventiler men så länge det inte är nervgas behöver man inte göra något åt fönsterspringorna och man skall absolut inte tejpa in sig i garderoben.

    Om Hesa fredrik ljuder är rutinen att slå på radion, kolla nätet och se var jag kan göra nytta vilket troligtvis blir inom en hemvärnsmobilisering. Går saker på tok vill jag hjälpa till med att re ut dem så jag har en bug-in-bag för att snabbt ta mig mot faran.

    Svara

Lämna en kommentar