Hur jag gått ner 6 kg på sex veckor

Bild på våg
Foto: Alan Cleaver

Sedan några veckor tillbaka har jag lagt om kosten, minskat antalet kolhydrater och börjat min resa till ett mer hälsosamt liv. Under några år har viktkurvan pekat uppåt, jag har blivit allt större och det har blivit ett problem, inte minst konditionsmässigt.

Efter att ha läst Andreas Eenfeldts bok ”Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat” och med egna ögon sett hur vänner som valt en lågkolhydratdiet rasat i vikt har jag alltså hoppat på tåget. Sedan början av augusti har jag försökt hålla mig till någon form av LCHF-diet vilket gett resultatet att jag har minskat mitt midjemått med ett par centimeter samtidigt som jag gått ned cirka ett kilogram per vecka, trots att jag ibland ofta ”fuskar”.

Det är kul att se resultat, jag mäter och väger mig varje vecka och ser hur vågen har rört sig. Min viktresa mot mitt slutmål har bara börjat, jag ser fram emot att inom ett år ha nått mitt slutmål, normalvikt och en bättre kondition. Att gå ned i vikt är som ni ser inte det svåra, det kommer i stället att vara att hålla vikten, men jag får säga att jag inte saknar chips, pizza och potatis så mycket, men kanelbullar är gott.

Har du behov av att gå ned i vikt, varför inte passa på så kan vi nå resultat tillsammans. Har du precis nått din målvikt? Skriv gärna en kommentar om hur lång tid det tog, din motivation och hur du gick tillväga.

Trevlig helg!

Dela

12 svar på ”Hur jag gått ner 6 kg på sex veckor”

 1. Jag har (relativt) nyligen gått ner cirka 22 kg genom LCHF/paleo men har 5-6 kg kvar till målet. Har också sedan ett halvår tillbaka hållt på med Intermittent Fasta, generellt fastar jag 16 timmar och har en ätperiod på 8 timmar, under fastan är det 0 kalorier som gäller, ingen soppa, buljong eller liknande. Men varefter jag lärt mig att skilja på hunger och sug så har det slutat med att jag bara äter ett mål mat om dagen.

  För att få lite prepper-perspektiv på det hela så är intermittent fasta ett bra sätt att lära känna sin kropp, att lära sig uthärda ”hunger” och även prestera under ”stress” (Tunga knäböj och marklyft utan mat i magen på 22 h 😉 ). För mer information kolla in Leangains och Eat Stop Eat.

  Svara
 2. Det är ju tveksamt om LCHF är vägen till ett mer hälsosamt liv. Tanken är att man skall ersätta kolhydrater med fett, men i praktiken blir det för de flesta att andelen proteiner också går upp. Det är tämligen klarlagt att mer kött och då framför allt rött kött leder till större risk att få cancer. Jag tycker att man bör fundera mer än en gång om en kortsiktig viktnedgång representerar vägen till bättre hälsa. Vill du se vad lågkolhydratkost gör med din vikt på längre sikt kan du ju titta på hur det gått för Jimmy Moore. http://livinlavidalowcarb.com/blog/beforeandafter. Först en otrolig viktnedgång, för att sedan undan för undan lägga på sig mer och mer kilon igen. Titta specifikt på sista kortet från april 2012, inte direkt sinnebilden för hälsa.

  Den här videon http://www.youtube.com/watch?v=95fpzu38r44&feature=player_embedded är också ganska talande. Jag är inte vegan som den som har gjort filmen är, men en bild säger mer än tusen ord.

  Har du funderat på kosten ur ett prepper-perspektiv? Det känns ju tveksamt att man skall kunna lagerhålla den mängden kött och fett som går åt. Bättre då att satsa på en kost bestående stärkelsebaserade produkter som potatis, ris, spannmål och grönsaker, med små mängder kött och fett bara för att få i sig det näringsämne (läs vitamin B12) som man absolut inte kan få via vegetabilisk kost. Det är inte bara mer hälsosamt utan också billigare.

  Svara
  • Det är bara vi i västvärlden som kan välja vår kost. Skulle våra förmåner försvinna på något sätt är givetvis ris, vete och liknande med långt ”shelf life” mycket bättre, vilket också betyder att det är bra att också lagra detta om det gäller din överlevnad.

   Sedan är det inte skrivet i sten att jag kommer att äta denna kost i framtiden, jag håller just nu på att läsa mer av det han har skrivit och berättat, dels att han äter en ”slow carb diet” och hans erfarenheter av lågkolhydratsdieter. Sen finns det tecken som tyder på att en sådan diet faktiskt kan minska cancer. Givetvis kommer jag läsa Robb Wolf och andra ”experter” på ämnet.

   Oavsett vad så är en vegetarisk diet något jag aldrig frivilligt kommer att äta, dels för att det ger bristsjukdomar och också för att det inte är lika gott som kött.

   Svara
   • Ursäkta? Vegetarisk kost och bristsjukdomar? Har du någon sorts källa på att veganer skulle lida brister i större utsträckning än blandkostare? Nej, inte så konstigt eftersom det inte finns. B12 handlar i liten utsträckning om intag, de flesta som har brister av B12 har det pga av att de inte kan ta upp och återanvända det de får i sig (och alla vegos ja gvet om äter vitamintabletter eller berikade produkter). D vitamin är i så fall ett större problem för oss i norden men det gäller alla, inte bara vegos.

    Ang LCHF så funkar det i korta loppet men sällan i långa loppet. De allra flesta är tillbaka på samma vikt efter några år. Motion om livsstilsförändring är det som kan förändra även på sikt.

    Vegetarisk mat är dessutom långt bättre ur ett resursperspektiv eftersom det går åt mycket mindre resurser vegetabilier än kött och mjölkprodukter (sen behöver man ju inte helt sluta animalier helt men nästan alla bör minska sitt intag av resurs, solidariska och/eller klimatskäl)

    Svara
 3. Det är väl bra att du tänker på din hälsa. Själv har jag ätstörningar som jag levt med så länge jag kan minnas så när jag hör att folk ska börja med dieter eller bantning hör jag varningsklockor, var försiktig, bli inte för besatt av vikten utan tänk på hälsan. Det gäller att tänka enkelt (säger jag som inte ätit på fyra veckor!) ät lagom och rör på dig. Promenader i rask takt är ett kanon bra sätt att motionera ett av de bästa faktiskt. Det är inte svårare. Ät inte light produkter ät de feta produkterna de är äkta! Men jag som sitter här och självsvälter ska inte ge några tips jag ska enbart hålla käften, sorry! Men hur som må gott lycka till hur du än gör, kram Sara!

  Svara
 4. Jag har kört lchf i en vecka nu! Ganska strikt, inga kolhydrater i någon form! Minus 6 kg har jag gått ner! Är det äns möjligt?

  Har endast kört lite lätt löpning och lite övningar hemma när jag känner för det!

  Det mesta är väll vatten men fan vad kul!!

  Svara
 5. Jag kör LCHF eller mer Paleo, om man skall komma i ketos måste man köra strikt med mycket lite kolhydrater i minst 3 veckor sedan kan man minska måltiderna till en gång om dagen för att inte bli hungrig och hetsäta, just nu äter jag ganska mycket kolhydrater och blir hungrig mellan måltiderna! jag skulle bli glad om man kunde få en lista över vilken mat man lämpligen bör lagra för LCHF eller Paleo-kost inför framtiden? Tidigare har jag gått ner 16 kg blivit frisk ifrån typ 2 diabetes och sömnapné jag kunde lämna tillbaka andningsmasken med apparat, det har inte återkommit ännu fast jag gått upp lite i vikt.

  Svara

Lämna en kommentar