Myrornas krig på TV? Därför ska du ha en radio

Bild på en TV-apparat med myrornas krigMyrornas krig. Det är vad som mötte mig när jag skulle gå och lägga mig i går och det program som gick i morse. Vi kan alla vara överens om att det har blivit allt viktigare, eller så har vi blivit mer vana, att ta emot och skicka information obehindrat tack vare internet. Först via internetmodem och nu via adsl, fiber eller 3G/4G.

Sverige har de senaste 100 åren legat i framkant när det gäller kommunikation, men den gamla tekniken fungerar fortfarande. Under andra världskriget skickade vi telegram över atlanten från radiostationen Grimeton i Halland. Sedan 2004 är Grimeton (SAQ) världsarv och den sista fungerande sändaren i ett världsomspännande nätverk. I går var det ”Alexandersondagen”, första söndagen i juli sänder SAQ med reducerad effekt. Snart 90 år efter att stationen invigdes år 1925 fungerar stationen fortfarande.

Du behöver inte vara sändaramatör, ägna dig åt telegrafi och löda kretskort. En vanlig radio som har möjlighet att ta in FM- och mellanvågsbandet räcker för att lyssna på nyheterna. Vill du vara säker på att kunna kommunicera med din familj, trots att telefonerna inte fungerar, kan du köpa en kommunikationsradio, walkie-talkie, med en kort räckvidd. Är du intresserad av amatörradio men ännu inte vill investera i ett amatörradiocertifikat en kan du köpa en CB-radio som fungerar på det avgiftsfria frekvensbandet kring 27 MHz, vilket jag själv inte har kan jag tillägga.

Är du radioamatör eller är intresserad av att bli det? Skriv gärna en kommentar till inlägget eller gilla Swedish Prepper på Facebook och för diskussionen där. Visste du förresten att det finns en podcast om amatörradio, Ham Nation?

Dela

2 svar på ”Myrornas krig på TV? Därför ska du ha en radio”

 1. Har inte kommit igång med radio ännu (CB) ännu pga krångeln med frekvenser , swr , AM/FM , dyra återförsäljare ( eller ännu värre dyr frakt, nära 200 hos Limmare ) , begagnatmarknaden funkar inte för radio produkter (oftast dyrare än nytt).

  Så jag väntar tills Kjell eller Conrad har kampanj 🙂

  Svara
 2. CB på 27MHz är inte ett förstahandsval, jag minns hur det var på den tiden man använde dessa radios som jaktradio. Man hörde inte av sina jaktkamrater några km bort men mängder av polacker och italienare som kom in på atmosfärstuds. Det finns inte så många kvar som använder 27MHZ, de flesta kör då piratradio på 27,555 sidband som olicensierade amatörer och lyssnar inte av de lagliga kanalerna.

  Jag skulle förorda våra licensfria jaktradio på 155MHz eller 31MHz (nästan lika illa som 27) som förstahandsval, dessa borde ge störst möjlighet att nå omgivningen och också ge mycket bättre hörbarhet upp till någon mil.
  En modern jaktradio är också betydligt mindre och smidigare än 27MHz -apparaterna

  Bor man nära havet skulle jag satsa på den marina VHFen (också runt 155MHz), denna kräver dock licens och ett (enkelt) prov.
  För korta avstånd finns de licensfria PRM, KDR eller SRBR-radiona på UHF bandet.

  Om man inte bryr sig om legaliteter när zombieapokalypsen väl kommer köper man sig en kinesisk dubbelbandare typ Baofeng UV5R och programmerar in alla dessa kanaler plus de närmaste amatörradiorepetrarna och känner sig helt säker på att åtminstone kunna hitta någon att prata med.

  Svara

Lämna en kommentar