Har din toalett en mp3-spelare?

Japansk toalettDet sägs att vi gör av med ca 200 liter vatten per person och dygn. Nästan 50 procent är varmvatten. En vanlig spoltoalett kan göra av med tio liter rent vatten per spolning, vilket kan ses som ett stort slöseri eftersom det är rent dricksvatten. Som svensk är det inget speciellt, vi har ”oändligt” med vatten, om man inte har egen brunn och den svenska sommaren (läs regnet) uteblir.

De japanska västerländska toaletterna är mer utvecklade än de vi har i Sverige. En del vattenklosetter s.k. washlets har uppvärmd ring, inbyggd bidé, massagefunktion och mp3-spelare. Det mest intressanta är inte de högteknologiska funktionerna utan att många toaletter har ett handfat ovanför spoltanken, vilket gör att man spolar med gråvatten istället för rent dricksvatten. En washlet är också bra för dem som på något sätt är handikappade eftersom den underlättar deras självständighet.

Foto: Water Saving Toilet Japan by Chris 73 CC (by-sa)

Dela

1 svar på ”Har din toalett en mp3-spelare?”

  1. Visst är det slöseri att spola med dricksvatten, men en toalett utan gråvatten i spoltanken kan å andra sidan användas som en kortvarig dricksvattenreservoar i händelse av strömavbrott. Samtidigt blir det ju inga mängder vatten när man tvättar händerna så dricksvatten skulle nog behöva tillföras ändå.

    Regnvatten känns som ett bättre val av vatten att spola med

    Svara

Lämna en kommentar