Svensk husmanskost är billig mat

Svensk husmanskostAlla måste vi äta för att överleva. Att leva på marginalen betyder att man måste se över sina utgifter, även matkontot. Det betyder inte att man måste leva på nudlar – som faktiskt är dyrt om man jämför med pasta, havregryn och potatis. Vill man äta bra mat men ändå handla billigt gäller det att läsa reklamblad för att se veckans erbjudanden.

Genom att undvika halvfabrikat, köpa mat med kort utgångsdatum och göra storkok kan du enkelt halvera din matkostnad, utan att det behöver påverka dina matvanor. Lär dig vilka grönsaker det är säsong för, plocka svamp på hösten och nässlor på våren. Har du trädgård eller balkong kan du odla en liten köksträdgård med kryddor, potatis, rabarber och rädisor. Det gäller att se möjligheterna, inte hindren.

Nudlar är tre gånger dyrare än pasta och potatis. Läs jämförpriserna, de finns där av en anledning. Ris kan du med fördel köpa i säck hos en asiatisk mataffär. Kom ihåg att köpa mat med lång hållbarhet, gärna sådant som kan lagras i rumstemperatur.

Kort och gott. Fråga dina far- och morföräldrar om recept på svensk husmanskost.

Så vad bör du tänka på när du vill handla billig mat?

 • Läs reklamen, utnyttja alla erbjudanden.
 • Handla mat med kort utgångsdatum till lägre pris
 • Köp grönsaker och rotfrukter efter säsong.
 • Kolla alltid jämförpriserna.
 • Använd naturen och plocka svamp, nässlor och fiska.
 • Laga husmanskost enligt traditionella recept.

Som avslutning vill jag säga att jag har startat en tråd på forumet Swedish Survivalist. Besök gärna den, om du är medlem på forumet får du gärna skriva ett svar i tråden.

Foto: Smaklig måltid! av Yusuke Kawasaki CC (by)

Dela

2 svar på ”Svensk husmanskost är billig mat”

 1. Vilket bra inlägg! 🙂 Vi driver själva en tjänst som samlar alla Sverige matbutikers extrapriser direkt på ett ställe, Matpriskollen! Finns både som app för iPhone och Android och ävne vår hemsida så klart. Ett bra tips att lägga till i listan 🙂
  ha´de fint
  Daniel på Matpriskollen

  Svara

Lämna en kommentar