Säkerhetskopiera dina bröllopsfoton och annan data

Säkerhetskopiera dataVi blir allt mer digitaliserade i vår vardag. Alla våra uppgifter, vårt liv, finns digitalt i form av text och fotografier. Vad skulle hända om din dator skulle krascha eller bli stulen? Har du en säkerhetskopia av familjealbumet, din ekonomiska budget och all annan information på dina hårddiskar skulle försvinna?

Jag är den förste att erkänna att min säkerhetskopiering inte är den bästa. All min information finns på olika diskar, men som dagligen används och finns på mitt skrivbord. Nyligen klonade jag mitt musikbibliotek för att inte bli av med allt som jag byggt upp under ett halvt decennium. Skulle min dator att bli stulen eller förstöras i en brand tillsammans med mina hårddiskar så kommer många saker att försvinna, för alltid.

En bekant till mig fick nyligen sin mobiltelefon stulen, något som tvingade honom att byta lösenord på alla tjänster som var kopplade till mobiltelefonen. Den största oron är att han hade kopplat sitt VISA till tjänsten där man köper applikationer, något som kan bli dyrt om någon kriminell lyckas ta sig in i telefonen. Det är inte bara på telefoner som känslig data lagras, utan givetvis också på datorer. Hur många har inte samma lösenord på alla webbtjänster man använder sig av eller lagrar sin ekonomi i ett öppet excel-dokument?

För att inte riskera att bli av med sina foton rekommenderar jag alla att överväga en sekundär lagringsplats. Det kan vara en extern hårddisk som förvaras i ett bankfack eller lagring i molnet. Dessutom är det viktigt att man skyddar sin data. Om du är bra på datorer har du säkert hört talas om kryptering, vilket gör det omöjligt för någon att komma åt dina privata filer utan rätt lösenord. Kom ihåg att om man glömmer sitt lösenord och har krypterat sin dator så kommer all data att gå förlorad.

Köp en extern hårddisk redan i dag om du inte har någon. Det går att återställa viss förlorad (okrypterad) data, men det är ingenting man skall förlita sig på. Mitt råd till dig är att hellre vara förberedd och aldrig behöva utnyttja sin backup i skarpt läge än det omvända.

Så vad bör du göra för att skydda din data?

 • Använd olika och starka lösenord (framförallt för e-post)
 • Lagra flera säkerhetskopior av din data utanför hemmet
 • Överväg kryptering, framförallt av bärbara datorer

Kommentera gärna om hur du skyddat dig mot förlorad data eller om dina bröllopsfoton försvunnit på grund av stöld, brand eller av att hårddisken kraschat.

Foto: Drive av John Loo CC (by)

Dela

6 svar på ”Säkerhetskopiera dina bröllopsfoton och annan data”

 1. Jag kör med följande lösning:
  Dator 1, 2 och 3 kör Dropbox.
  USB-disk 1 finns på jobbet.
  USB-disk 2 finns hemma.
  Det senast laddas upp på DB och kopieras för hand till fyra olika enheter på två olika platser.
  Det borde räcks 🙂

  Svara
 2. Jag har råkat ut för ett antal hårddiskkrascher och mjukvarufel genom åren så vet hur viktigt det är med säkerhetskopiering för att skydda både mot användarfel, mjukvarufel/virus/mm och hårdvarufel. **Kom ihåg att en RAID-lösning bara skyddar mot rena hårdvarufel!**

  För närvarande har jag en primär arbetskopia (på datorn), en komplett säkerhetskopia (i hemmet, uppdateras varje natt) och en kopia av det viktigaste (i molnet, specifikt Amazon S3; jag tittade på andra tjänster men för många föll det på hur mycket data det handlar om). Bägge säkerhetskopiorna är krypterade och nycklarna är för hand tydligt nedskrivna på papper som ligger i bankfack med uppgift om vad de är, så även om jag skulle trilla av pinn så är det möjligt att komma åt informationen med lite pyssel. Kryptering hjälper inte mot skiftnyckelsattacker (se http://xkcd.com/538) men skyddar informationen mot åtkomst av tredje part utan att jag vet om det. Det handlar oavsett om att skydda mot att någon ”råkar” ta en extra kopia snarare än ett riktat angrepp mot just mig.

  Målet är att inom kort tillföra en kopia till, krypterad på en fysisk hårddisk som lagras en bit utanför hemmet.

  Svara
 3. Jag kör med ett verktyg som heter Crashplan som jag verkligen kan rekommendera, Det fungerar både mot deras servers (kostar 5$/månad) eller mot en vän, eller mot egna USB diskar/datorer), då är det gratis. Tar hand om alla backuper automatiskt i bakgrunden, behöver inte fundera på det.

  För lösenord så använder jag ett verktyg som heter Keepass, i den skapar man en personlig databas och lägger in info man vill kryptera. Mycket bra också, opensource, så bör inte finnas några bakdörrar.

  Svara

Lämna en kommentar