Bygg upp en matbuffert för sämre tider

Femhundra kronorSveriges Radio P1 sände i veckan programmet ”Ingen är vän med en fattig” av Mona Masri som handlar om Frida som är 25 år, timanställd och ekonomiska problem på grund av att hon inte får tillräckligt mycket jobb. Jag menar att visstidsanställningar genom bemanningsföretag och som timvikarie blir allt vanligare, något som kommer att göra att allt fler kommer att hamna i denna situation.

När Frida tvingades söka försörjningsstöd (socialbidrag) meddelades det från socialkontoret att hon inte var berättigad till detta, trots att hennes inkomst var 700 kr den månaden. Anledningen var att hon inte hade dokumenterat de arbeten hon sökt, vilket man måste göra, och därför redovisade för få sökta jobb. Hon var enligt socialen ”inte aktivt arbetssökande”. Hon hade inte heller rätt till någon form av ”nödhjälp” enligt kvinnan hon talade med.

Som prepper menar jag att det är viktigt att man sparar för sämre tider. Har man inte tillräckligt mycket pengar för att köpa mat, då är det bra om man redan har byggt upp ett matförråd som en buffert att ta av. Samtidigt är det viktigt att förvalta den inkomst man har och, som jag tidigare skrivit, bokföra alla utgifter man har för att på så sätt spara pengar. Jag förstår att det inte är lätt att tänka på framtiden och spendera de pengar man får in på krogen och andra nöjen, men det är en försäkring, precis som en hemförsäkring och en bilförsäkring.

Nu förstår jag självklart att medierna endast uppmärksammar extremfall, men det finns människor i Sverige som tvingas leva på blodpudding och havregrynsgröt för att få ekonomin att gå ihop. Jag kommer i framtiden skriva vad man kan spara in på, vilka maträtter som är billigast. Det är något alla borde veta, framförallt studenter.

Har du levt med taskig ekonomi och vill dela med dig av dina erfarenheter? Kommentera gärna. Har du tips på hur man kan leva snålt, billiga maträtter etc. så kontakta mig via e-post.

Dela

7 svar på ”Bygg upp en matbuffert för sämre tider”

 1. Ett tips på en maträtt jag hittade när nöden var som störst

  Författarens linsgryta
  Lägg gröna linser i blöt. Koka dem tillsammans med morotsslantar och skärbönor och lök. Och egentligen kan stoppa i allt du köpt på torget. Utom rödbetor, det blir för bra. 15 minuter kanske. Du får prova. Kryda med billig ketchup och timjan från dina kryddväxter. Överflödig vätska kan du hälla av, om det blir simmigt. Blanda i smulad fetaost och cashewnöter.
  Bli inte rädd. Looks like shit but tastes like heaven.
  Och om du skulle bli hånad under måltiden. Sitt tyst, ät och njut. Minns vilka som blivit hånade genom världshistorien. Mahatma Gandhi. ABBA. Och andra. Minns vilka som triumferat till slut.

  Ett tips från coachen: Köp 2 kg märgben på Vivo och koka buljong till. Gott och nyttigt.

  Svara
 2. Detta ska bli spännande att följa, min far sa alltid att det är dyrt att vara fattig, för att man inte kan passa på att köpa mycket när det är billigt.

  En viktig sak att tänka på är prismedvetenhet, det spelar ingen roll om Coop har rea på pasta om det ändå är dyrare än på ÖoB eller något annat ställe till ordinarie pris.

  Svara
 3. Min studentmat: Köp billigaste falukorven och billigaste pastan. Skiva falukorven och frys in.
  Varje måltid är tre falukorvsskivor och så mycket spaghetti du får plats med mellan tummen och pekfingret.
  Det går leva så billigt så det är inte sant. Havregrynssgröt med socker till frukost.

  Levde på det i 5 år när jag pluggade, gick ingen nöd på mig och behövde inga studielån.

  Ett annat tips är att ha en halv månadslön i cash hemma. Blir det strul med banksystemet, elen eller Tieto sköter IT-driften på banken eller annan naturkatastrof så kan du i alla fall handla mat så länge det finns i affären.

  Svara
 4. Några tips från min studenttid:
  Kålsoppa med hembakat bröd.
  Kirskålspaj. Soppa med linser eller bönor som huvudingrediens – finns bra grekiska recept. Fattiga riddare. Gryta på stekta rotfrukter och ris. Indiska grytor.
  Fråga via nätet om någon har äpplen eller bär till övers (många hinner inte med och blir bara glada om någon annan tar vara på frukt och bär). Plocka hasselnötter som växer vilt. Köp grönsaker på torget. I invandrarbutiker brukar finnas billigt storpack av ris och olja, samt baljväxter.

  Svara
 5. Vissa studentmånader var det fattigt. Men oftast hade jag ett matförråd av torkade bönor, pasta, morötter och lök samt frysgrönsaker och annat i frysen. Jag hade skafferi också så på hösten fick jag billiga Ingrid Marie äpplen som jag kunde äta ett par om dagen, de räckte till nyår. Det går att leva billigt. Detta märktes särskilt under bankstrejken. Då var det tur att det gick att skriva ut checkar!

  Svara

Lämna en kommentar