Kan vi leva utan kärnkraft?

BarsebäckVänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sa i sitt första maj-tal att Sverige måste avveckla kärnkraften eftersom våra reaktorer ofta är avstängda. Jag menar att det är anledningen till varför vi måste bygga nya kärnkraftverk. De nuvarande har en snittålder på 35 år, en ansenlig ålder då deras tekniska livslängd är beräknad till mellan 40-60 år.

Självklart är kärnkraften inte ofarligt, vilket vi fått se i Tjernobyl och nu senast Fukushima i Japan. Slutlagringen är ett annat problem som inte heller är löst, vilket gör att riskerna inte försvinner när kärnkraftsreaktorn stängts ner, utan kommer att vara närvarande i hundratals år.

Sverige måste även i fortsättningen klara sin energiförsörjning utan att vara beroende av tysk kolkraft eller rysk naturgas. Vi måste ha flera möjligheter, sol- vind- och vattenkraft tillsammans med kärnkraft kommer också i fortsättningen att göra oss självförsörjande på el.

Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter utvecklingen och tittar på vad vi som medborgare kan göra för att öka vårt oberoende. Att sätta upp solpaneler på taket, en vindsnurra i trädgården och kan du bidra till Sveriges oberoende, antingen genom att kvittera elen eller genom att bygga en batteribank och delvis gå off-the-grid.

Dela

Lämna en kommentar