Vet din dotter vad hon skall göra om det brinner?

Flammy lär ut brandsäkerhet till barnOavsett hur förberedd man anser sig vara vet kan man aldrig veta i förväg hur man agerar i en nödsituation. Detta gäller inte minst barn. Det senaste dygnet omkom en femårig flicka i en lägenhetsbrand i Mjölby efter att hon gömt sig under sängen.

När jag var barn lärde jag mig att man skall ringa till SOS Alarm vid en olycka, om någon blivit allvarligt sjuk och slutat att andas. Jag hade däremot ingen direkt koll på vad man skulle göra om det började brinna. Yngre barn behöver egentligen bara vet att alla måste ut ur huset och när man skall ringa 112. Lite äldre barn och ungdomar måste veta hur man släcker en brand på rätt sätt, hur brandsläckaren fungerar och självklart att man först evakuerar alla som är inne i huset.

Läs mer om ämnet

Dela

3 svar på ”Vet din dotter vad hon skall göra om det brinner?”

  1. Vi har pratat om det sedan barnen varit så små att de kunde lämnas hemma kortare stunder. Just det där att barn gömmer sig är ju välkänt, så jag har definitivt tryckt på att de ska gå ut. Därefter ska de gå till grannen om inte vi är hemma. Vi har verkligen tryckt på att det är viktigast att gå ut, viktigare än att ringa 112, viktigare än att klä på sig och viktigare än katten.

    Detta är verkligen något som alla borde ha en beredskap för!

    Svara
  2. Nä, min son har nog inte aning men det blir det ändring på i morgon. Frågan är om man inte t o m skulle offra en brandsläckare för större pedagogisk effekt.

    Svara

Lämna en kommentar