Många matbutiker saknar lager

Livsmedelsdistribution med lastbilEfter att ha sett Folk och Försvars seminarium olja och vår försörjningsberedskap fortsatte jag med de två tidigare seminarierna om eldistribution och livsmedelsberedskap.

Det som slog mig mest var hur lite mat som butikerna faktiskt har i lager. Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna, uppmärksammade mig på att vissa butiker i Storbritannien kräver påfyllning flera gånger per dag. I och med butikernas avsaknad av lager och det faktum att de flesta transporter kommer från Skåne och utomlands skulle en eventuell olycka i mitten av landet eller en oljekris slå hårt mot distributionen till norra Sverige.

Många beställningar sköts i dag helt digitalt. Datorsystemen vet hur mycket mat som finns i butiken, bäst före-datum och vad som måste beställas hem. I dag sköts 8 av 10 köp med kort, vilket kan få stora konsekvenser om länken mellan bank och affär skulle brytas.

Bloggaren Cornucopia? har skrivit mer ingående om vad ovanstående innebär. Där kan du även läsa om att det är du som privatperson som måste ordna mat då vi inte längre har något nationellt beredskapslager.

Hur många dagar klarar du dig om livsmedelsdistributionen skulle upphöra?

Dela

3 svar på ”Många matbutiker saknar lager”

Lämna en kommentar