Evakueringsplan – För en säker utrymning

EvakueringÄven om det i dagsläget inte verkar troligt att delar av Sverige kan behöva utrymmas till följd av en kärnkraftskatastrof likt den i Fukushima är det viktigt att du upprättar en evakueringsplan, en BOP (Bug Out Plan), som hela familjen är förberedd och med på. Naturkatastrofer, lägenhetsbränder och upplopp är något som uppmärksammat oss på hur sårbara och oförberedda vi faktiskt är utifall något allvarligt skulle hända och vi tvingas överge hemmet.
Det första vi måste överväga är om vi skall stanna hemma, bug-in, eller om det faktiskt är ett måste att lämna bostaden.

Samlingsplats

Vid en eventuell katastrof är det inte säkert att familjen är tillsammans. Det är därför viktigt att ni bestämmer en samlingsplats, som en parkering, i närheten av bostaden dit alla enkelt kan ta sig i en nödsituation.

Alternativa färdvägar

Vid en naturkatastrof eller upplopp är det inte säkert att den väg man planerat att ta till sin BOL (Bug Out Location) är användbar. Det är därför viktigt att man både elektroniskt och fysiskt har markerat ut alternativa färdvägar till en, eller flera, evakueringsplatser. Ett bra sätt är att använda Googles kartverktyg för att därefter skriva ut och laminera en eller flera kartor.

Bug Out Bag

Något som en modern survivalist måste ha är en BOB (Bug Out Bag), även kallat ”go-bag”. En sådan innehåller vad man kan tänkas behöva för att överleva 72 timmar (tre dygn) på egen hand. Varje familjemedlem bör ha en sådan, individanpassad efter storlek och förmåga. Mer om vad en BOB bör innehålla kommer i ett senare inlägg.

Bug Out Location

När du lämnat hemmet är det viktigt att du har någonstans att ta vägen. Äger din familj ingen sommarstuga kan du se dig om efter campingplatser där ni kan bo. Har du möjlighet är en husvagn en god investering. Många förespråkar även ett fordon som är speciellt ämnat för evakuering, en s.k. ”Bug Out Vehicle”.

Dela

4 svar på ”Evakueringsplan – För en säker utrymning”

Lämna en kommentar