Kryp på butiksgolvet och leta låga matpriser

Felix Köttbullar med potatismos
Felix köttbullar med potatismos

Som en konsekvens av det ökade prisläget i Sverige försöker jag ändra mina levnadsvanor; något som är svårt när man måste rucka på sina rutiner både är bekväm och lat. Trots att jag bor i lägenhet där både vatten och uppvärmning ingår i hyran försöker jag dra ned min elkonsumtion till en låg nivå. Även om jag inte, som mina grannar, använder den gemensamma tvättstugan istället för den egna tvättmaskinen. Jag väljer att använda både tvättmaskin och torktumlare, och diskmaskinen går veckovis som vanligt.

I början av året ersatte jag mina två mekaniska dygnstimers som reglerat fönsterbelysningen, genom att installera Home Assistant på en Raspberry Pi jag hade liggandes i en byrålåda. Jag valde då att köpa vägguttag från IKEA:s serie Trådfri samt en glödlampa från samma serie. Under hösten kompletterade jag med Shelly Plug S, en produkt och tillverkare som Lars Wilderäng skrivit om i flera inlägg. Efter ett visst meckande fick jag igång vägguttaget från Shelly och kan nu både stänga av strömmen och mäta hur mycket min dator faktiskt drar beroende på om jag ser på film, spelar ett krävande spel eller skriver blogginlägg .

Sedan en tid tillbaka har jag av lathet även valt att äta kiosklagad mat, både på lunchrestauranger och snabbmatshak. Men att äta lunch för 110 kr per dag är 2 200 kr – 2 420 kr per månad i enbart matkostnader. Det blir rätt mycket pengar när både bränslet och matkostnaderna i butiken har gått upp. Samtidigt är jag oftast för trött och lat för att laga mat hemma, även om snabbmakaroner kokar upp på bara några minuter.

Vidare är jag nog inte ensam om att leta extrapriser i matbutikerna, och precis som norrmännen krypa runt på butiksgolvet för att finna dessa låga priser. Jag valde därför att svänga av på Lidl tidigare idag för att köpa fil och flingor till frukosten, men väl där upptäckte jag även att man hade ett tillfälligt parti Felix Köttbullar på burk för 26,66 kr. Så idag valde jag att rotera matförrådet, äta upp en burk med köttbullar och en portion med Felix potatismos.

Är ni fler där ute som letar låga priser, och vad gör ni för att minska kostnaderna?

Dela

1 svar på ”Kryp på butiksgolvet och leta låga matpriser”

  1. Lite förvånad över dina prioriteringar. Vem äter lunch ute varje dag? Gör ett storkok på helgen och frys in portioner till jobbet. Korvstroganoff, Köttfärssås eller kalopps exempelvis. Köp råvarorna när det är extrapris och frys in. Du jagar kostnader för datorn, men använder torktumlare som drar enormt med el och dessutom sliter på tvätten? Köp en klädställning. Ha den på balkonen varma årstiden. Torkar snabbt där i vinden. Datorn. Det är ditt grafikkort som sätter takten på elförbrukningen. Behöver du det värsta? Då kan du istället sätta i ett el-agg som drar mindre. Stäng alltid av dator mm med huvudbrytare och inget standby. Var och en med burkmat, men pulvermos är nödmat av värsta vidriga sorten. Köp annars en potatispressare på IKEA för 100 kronor och laga riktigt mos med mjölk, smör och peppar. Tar 30 minuter med skalning och koktid.

    Svara

Lämna en kommentar